Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nominace na Ceny Thálie 2023 vyhlášeny

Kdo bude letos moderátorem, je zatím tajemstvím...Ceny Thálie za divadelní sezonu 2022-23. Stane se tak 30. září ve 20 hodin, což je krásné symbolické datum pro kulaté 30. výročí vyhlašování této významné ceny. Místem konání bude samozřejmě neméně slavnostní místo v historické budově Národního divadla v Praze pod záštitou Ministra kultury České republiky Martina Baxy a s podporou Ministerstva kultury. Pro 30. ročník Cen Thálie bylo určeno hodnocené období v rozmezí od 1. července 2022 do 30. června 2023. Výroční Ceny Thálie budou uděleny v těchto kategoriích: činohra, opera, obor baletu, tance a pohybového divadla a muzikálu, opereta a jiné hudebně dramatické žánry – a to za mimořádné jevištní výkony. V každé z těchto kategorií se oceňují zvlášť ženské a mužské výkony, které posuzují oborové odborné poroty, jmenované prezidiem Herecké asociace.

Nás samozřejmě vzhledem k zaměření našich stránek zajímá přednostně kategorie Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry. Letos byli noinováni:

ŽENY:

Hana Holišová, role: Marta, inscenace: Marta

Michaela Horká, role: Paní Lovettová, inscenace: Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street

Petra Janečková, role: Emilia Marty, inscenace: Makropulos musical

 

Širší nominace ženy:

Eva Burešová jako Rachel MarronEva Burešová – za roli Rachel Marron v inscenaci The Bodyguard (Hudební divadlo Karlín Praha)

Kristýna Daňhelová – za roli Elišky v inscenaci Devět křížů (Městské divadlo Brno)

Nina Horáková – za roli Evy v inscenaci Biograf láska (Divadlo Kalich Praha)

Pavla Janiššová – za roli Marie Čížkové v inscenaci Musíme si pomáhat (Západočeské divadlo Cheb)

Karolina Kabele – za roli Matildy Wormwoodové v inscenaci Matilda (Městské divadlo Brno)

Berenika Kohoutová – za titulní roli v inscenaci Marta (Daniela Sodomová, Mamon Art s.r.o a Letní scéna Musea Kampa, Praha)

Esther Mertová – za roli Mary Cullenové v inscenaci Medicus (Městské divadlo Brno)

 

MUŽI:

Libor Matouš, role: Rob Cole, inscenace: Medicus

Milan Němec, role: Ředitelka Trunchbullová, inscenace: Matilda

Tomáš Savka, role: Max Bialystock (s přihlédnutím k výkonu v roli Jiřího Suchého v inscenaci Jonáš a tingl-tangl, Národní divadlo moravskoslezské), inscenace: Producenti

 

Širší nominace muži:

tn MS22C-013499Lukáš Randák – za roli Jindřicha v inscenaci Doktor Faust (Divadlo Na Maninách Praha)

Roman Harok – za roli Franze Liebkinda v inscenaci Producenti (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

Jakub Hliněnský – za roli Hraběte Boniho Kancsiana v inscenaci Čardášová princezna (Divadlo F. X. Šaldy Liberec)

Lukáš Janota – za roli Edwarda Blooma v inscenaci Velká ryba (Big Fish) (Městské divadlo Brno)

Pavel Klimenda – za titulní roli v inscenaci Orlando (projekt INTRO ’22) (Divadlo J. K. Tyla Plzeň)

Radek Melša – za roli Lea Blooma v inscenaci Producenti (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

Jakub Žídek – za roli Jiřího Šlitra v inscenaci Jonáš a tingl-tangl (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

 

Na nominace v ostatních kategoriích se můžete podívat na webu cenythalie.cz Všem nominovaným umělcům ve všech kategoriích za naši redakci gratulujeme! V porotě letos zasednou Jana Paterová, předsedkyně činoherní poroty, operní porotu vede Zbyněk Brabec, baletní Roman Vašek, muzikálově-operetní Zdeněk Barták, porotu alternativního divadla Kateřina Rathouská a předsedkyní loutkářské poroty je Kateřina Dolenská. V letošním ročníku bude opět předána Cena České akademie divadelníků, která bude udělena mezioborově za mimořádný přínos českému divadelnímu umění, a to na základě dvoukolového elektronického hlasování. Právo hlasovat v obou kolech mají členové ČAD.

Podobně jako v minulých letech budou uděleny ceny za celoživotní umělecké mistrovství. V letošním ročníku to bude ocenění v oboru činohry pro Danielu Kolářovou a Stanislava Šárského, v opeře pro Jana Hladíka, v baletu, tanci a pohybovém divadle pro Miroslavu Pešíkovou a v muzikálu, operetě a jiných hudebně dramatických žánrech pro Františka Zacharníka. Mimořádně bude letos udělena ještě jedna cena za mistrovství i v oboru Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry. Také bude udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi a Cena pro mladého umělce či umělkyni do 33 let v oboru činohry. A na jaké ceny se mohou oceněni těšit? Budou to určitě krásné různobarevné skleněné Ceny Thálie, které tradičně vyrobila a Herecké asociaci věnovala Sklárna LASVIT AJETO ze severočeské Lindavy. Celkem bude vyhlášeno 19 laureátů a celý ceremoniál bude v přímém přenosu vysílat 30. září 2023 ve 20 hodin Česká televize na programu ČT1.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.