Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jubilejní ročník výstavy Léto plné hvězd odstartoval velkolepou vernisáží

Výstava Léto plné hvězd byla slavnostně zahájena s plnou parádouPo dlouhé tříleté pauze se opět otevřely brány výstavy „Léto plné hvězd® 2023“ na Dražického náměstí 10/65 v Praze 1 v těsné blízkosti Karlova mostu. Výtvarnice a autorky výstavy Olga Černohorská a Ivana Tichá zde představí své originální textilní a dřevěné hračky, společenské hry a výukové kapsáře pro zdravotně postižené děti. Již několik let výstavu pořádají ve spolupráci se spolkem Adventor a výtěžky z koncertů podporují umělce na autistickém spektru. Výtvarníci na LPH vystavují své obrazy, hudebníkům s aspergerovým syndromem je umožněno na výstavě koncertovat. Výstavě udělila záštitu starostka Městské části Praha 1 Mgr. Terezie Radoměřská, MČ Praha 1 akci podpořila svou spoluúčastí. Kmotry výstavy se stali režisér, herec, zpěvák a moderátor David Cody a zakladatel a předseda spolku Adventor Michal Roškaňuk.

Akci přišla podpořit starostka Městské části Praha 1 Terezie Radoměřská Charitativní výstava se skvělým renomé Léta plného hvězd, kterou pořádá umělecká agentura Anaháta, byla v letošním roce zahájena dne 10. července za účasti řady významných hostů. Kromě starostky Mgr. Terezie Radoměřské, Davida Codyho a Michala Roškaňuka se slavnostního zahájení zúčastnili i písničkář a básník s aspergerovým syndromem Radek Čihák, muzikálová zpěvačka a herečka Dita Hořínková a její herecký partner z muzikálu Tarzan Ernesto Čekan. a zpěvačka a herečka Jana Fabiánová, dcera Nadi Urbánkové.

Olga Černohorská připomenula i minulé ročníky výstavy Léto plné hvězd

V úvodním slově Olga Černohorská zavzpomínala na předcházející Léto plné hvězd v roce 2019, které se povedlo uspořádat ještě před covidovou pandemií, a také na zážitky z povodní v roce 2002. „Docela dobrodužný život,“ poznamenala. Také zmínila spolupráci s Adventorem o. s., poskytovatelem služeb a zároveň komunitní svépomocnou organizací, který od roku 2010 funguje pro děti i dospělé na spektru autismu a jejich blízké, a také tyto osoby sdružuje. Podnětná byla její myšlenka, že lidé, kteří jsou jiní, například autisté, kteří neumí lhát a mají specifický pohled na svět, nás obohacují. 

Radek Čihák navodil příjemnou náladu svým úvodním vystoupením Součástí výstavy jsou i obrazy namalované autisty. Některé z nich jsou zde také vystavené, a mívají zajímavý námět, pojetí i ztvárnění. Zde je krásně vidět, jak takový autista vnímá svět jinak. Radek Čihák zahájil celou vernisáž krásnou  "Dilema", ke která Olga Černohorská napsala text a Radek ho zhudebnil. S písničkářem Radkem Čihákem jezdila Olga Černohorská kvůli propagaci Adventoru v Putování po proudu, a na cestách se na osvětových přednáškách i zpívalo. Na Létě plném hvězd se také zpívá, avšak pokaždé jinak.

Kala s Kerchakem (v koncertním provedení) byli vynikajícím oživením akce Dita Hořínková a Ernesto Čekan udělali radost všem, kteří byli nadšení muzikálem Tarzan, který se uváděl v Divadle Hybernia a měl v prosinci derniéru. Díky jejich duetu Kaly s Kerchakem se bylo možné přenést zase do jejjich tlupy, kde láska a péče o druhého vítězí přes veškeré peripetie nakonec nade vším. Dita Hořínková prozradila, že Phil Collins připravil rozšířenou verzi muzikálu Tarzan, a není tak možné hrát v této chvíli původní představení. Herci tak doufají, že se do Prahy ještě časem Tarzan vrátí. Dita Hořínková zazpívala jako bonus ještě píseň "Memory" z muzikálu Kočky. Věnovala ji spisovatelce a režisérce Marii Poledňákové, v jejímž filmu Líbáš jako bůh si zahrál roli její syn Filip Antonio. Marie Poledňáková byla hostem na Létě plném hvězd v roce 2009. Ve vystoupení pokračovala Jana Fabiánová, která žila několik let v Americe, ale stále má v srdci i Prahu 5. Přinesla atmosféru bluesových niterných balad z jazzových klubů s procítěným projevem.

Zkouška Dity Hořínkové a vokálního uskupení navnadila na koncert, který proběhne 30. 7. Poté následoval přípitek, v němž hosté a účinkující popřáli výstavě hodně štěstí, zazněla jak pochvala hraček, které jsou ručně vyráběny z vlastních návrhů, a také jak jsou pro děti hračky přáteli. Přítomní by uvítali, aby Léto plné hvězd pokračovalo dalších 25 let. Jednou z krásných myšlenek do vínku byla i ta, aby přišlo co nejvíce otevřených srdci. Ve volném programu návštěvníci vernisáže dostali ještě hudební přídavek Dity Hořínkové, jejích synů Filipa Antonia a Viktora Antonia a její neteře Kateřiny Jechové, a poslechli si v jejich podání několik písní a cappella. Byla to vlastně malá ukázka z Ditina chystaného pořadu na výstavě, který se bude konat 30. července v 15 hod. Na vernisáži byl představen i doprovodný program letošního ročníku, ke kterému jsme pro vás připravili i soutěž o vstupenky. Najdete ji v dalším článku. Na fotoreportáž z vernisáže se můžete podívat v naší fotogalerii.

Jana Fabiánová vnesla svým charismatickým zpěvem jazzovou atmosféru Výstava probíhá od 8. července do 20. srpna 2023, a to vždy v pátek od 15 do 21 hod. a o víkendech od 10 do 21 hodin. Podrobný program a průběžné aktualizace programu najdete na webu www.anahata.cz . Rezervace míst na koncerty nutno zajistit mailem Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Cena vstupenky je 350,- Kč, zlevněná (děti, držitelé průkazu ZTP) 250,- Kč. V srpnu vystoupí ještě Richard Pachman, hudebník, skladatel, spisovatel, moderátor a malíř, Michaela a Roman Tomešovi, muzikáloví zpěváci a herci, Martin Písařík, zpěvák, herec a moderátor, skladatel a textař a na úplný závěr Jana Fabiánová s Václavem Tobrmanem, klávesovým mágem, skladatelem a aranžérem.

Vernisáž Léta plného hvězd dne 10. 7. 2023
Posluchači, hosté a novináři byli s koncertem spokojení Vystoupení umělců bylo odměněno potleskem Olga Přípitek na úspěšný start letošního ročníku výstavy nesměl chybět

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.