Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Hůlka s "Rájem" dobyl Pražský hrad

Daniek Hůlka pojal koncert v komornějším styluNeuběhlo mnoho času a jsme znovu na Pražském hradě v prostorách Nejvyššího purkrabství. Nedávno jsme si tu mohli poslechnout koncert rockového Petra Koláře v akustické podobě. Dnes 12. září 2010 se koncert odehrává pod širým nebem a jevištní terasa je ponechána ve své syrové kamenné podobě. Dnešní interpret - snad nejznámější muzikálový zpěvák - Daniel Hůlka se svými hosty si pro diváky připravil večer v komorním duchu.

Jevištní terasa byla ponechána ve své syrové kamenné podoběV popředí jeviště je vysoká židle, z pohledu diváka nalevo jsou umístěny klávesy připravené pro Jiřího Škorpíka. V pozadí vidíme perkuse Pavla „Rytmuse“ Plánky, napravo řadu míst pro vokalisty Athinu Langoskou, Andreu Fabiánovou, Jaromíra Holuba a Dušana Kollára. A v pozadí místa pro další hudebníky.

Při písni „Hádanka s tajenkou“ se k Danielu Hůlkovi přidal Pavel „Rytmus“ PlánkaPo krátké chvilce přichází Dan Hůlka, k němu se přidává Jiří Škorpík a společně zahajují koncert písní „Neptej se proč“. Dále zazní píseň „Hádanka s tajenkou“, při níž se k nim přidá Pavel „Rytmus“ Plánka. Tímto způsobem se pomalu na jevišti objevují vokalisté a ostatní hudebníci. Vychutnat si postupně můžeme písně „Pár jmen“, „Sníh“ a jednu z Danielových nejznámějších písní „Ráj“, jež je českou verzí titulní melodie filmu 1492: Dobytí ráje, kterou složil Vangelis.

Duet Athiny Langoské a Daniela Hůlky mne nadchnulZ oblasti muzikálů zde zazněla pouze jedna píseň, a to píseň z muzikálu Dracula. Společně s Athinou Langoskou si Dan Hůlka zazpíval duet Draculy a Adriany „Vím, že jsi se mnou“. Jejich společné provedení mne ve srovnání s divadelním nadchlo. Po té se dostalo pro sólový výstup prostoru Jiřímu Škorpíkovi, který si zvolil a zazpíval krásnou píseň z lyrikálu Kudykam „Havrani na sněhu“.

Jiří Škorpík si pro svůj sólový výstup vybral píseň „Havrani na sněhu“Následovaly další nádherné melodie, při nich bylo nasnadě zavzpomínat na autory mnohých písní tohoto koncertu: Zdeňka Borovce, Karla Svobodu a nejen na ně.  Namátkou jmenuji písně „Gabriel“, „Déšť, vůz a pláč“, „Za to nemohou Andělé“, „Města“, „Když vchází soumrak“ a „Můžem se vznést“. Dotknu-li se autorství písní, nemohu nezmínit, že mezi výše jmenovanými jsou i autorské písně Daniela Hůlky a Jiřího Škorpíka. Jedna – píseň „Pohřeb“ – mne však velmi dojala.

Závěrečnou píseň „Láskou svět spoutej“ si zazpívali všichni společněZávěrečnou melodií a zároveň modlitbou pro lepší svět v roce 2010 byla píseň „Láskou svět spoutej“. Poté bylo naplánováno vypouštění lampionů štěstí, což u správy hradu bohužel neprošlo, a tak jako náhradní alternativu a poděkování divákům za přízeň zvolil Dan Hůlka koflík horké čokolády pro každého návštěvníka, v dnešní nedělní večer, v Nejvyšším purkrabství Pražského Hradu.

Daniel Hůlka se po koncertu věnoval svým fanouškůmKoncert mne velmi oslovil. Zvolená forma, výběr písní a dokonce i přátelské špičkování mezi Danielem Hůlkou a Jiřím Škorpíkem odpovídalo mému naturelu. Jako člověk, který má zkušenost s monotónností neustále opakované interpretace stejného, dokážu pochopit, jak velkou zkouškou profesionality musí být několik tisíc odehraných repríz v jedné roli. Zde v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu jsem znovu objevila Daniela Hůlku takového, jak si ho pamatuji z dřívější doby. Výborného zpěváka, který si jeviště užívá naplno a z jehož písní prýští emoce, které my diváci na koncertech a představeních hledáme.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.