Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Zkoušky Bídníků finišují, všichni pochodují k premiéře

Lid je odhodlaný zahájit revoluci za svobodu!Přípravy muzikálu Bídníci jsou v plném proudu, nasazení musí být na sto procent. Nervozita a napětí sílí. A není se vůbec čemu divit. První a druhá premiéra už klepou na dveře. Fotografií z těchto „nových“ Bídníků se na internet zatím moc nedostalo, tento článek je prvním místem, kde můžete zhlédnout exkluzivní fotografie pořízené 14. února přímo na zkoušce v divadle GoJa Music Hall na pražském Výstavišti. Navíc uvidíte známé, ale i nové tváře muzikálu, na které jsou jistě mnozí zvědaví.

Marian Vojtko jako Jean Valjean právě propuštěný z galejíV divadle začíná být živo v ranních hodinách a ve 20 hodin večer se stále ještě pilně zkouší. Pro všechny zúčastněné strany tyto dny musí být velmi náročné a vyčerpávající, nicméně Bídníci si opravdu zaslouží dokonalost každého detailu.

Všichni zpěváci již zkouší v kostýmech, doprovází je živý orchestr pod vedením dirigenta Milana Svobody. Tomáš Bartůněk jako přísný JavertV 16 hodin začíná hlavní zkouška, kdy se podle připraveného fermanu musí projet naplánovaná část představení, v tento den téměř celá první polovina muzikálu.

Začalo se zkoušet od „Chcem bejt v Paříži“ přes „Tam ve hvězdách“ po „Slyš tu píseň zástupů!“ Následovala přestávka, při které se na scénu připravovalo vše potřebné k projížděčce od začátku představení – na „Prolog“ a následný „Toulon – Galeje“. Účinkující se mezitím převlékali do jiných kostýmů, někteří se stihli naobědvat – navečeřet, jiní byli v kostýmech foceni.

Mladá Cosette Hedvika Tůmová a Valjean, nikoli Javert, Josef ŠtágrScéna Mihaila Tchernaeva pro tento muzikál se mi velmi líbí. Hlavně ta „domová“ v první části. Neslouží jen jako kulisa, vede skrz ni spousta vchodů na jeviště, účinkující se objevují i přímo na ní, můžeme vidět i takové vychytávky jako světla v oknech, v domě vpravo je dokonce ukryta inspice.

Scénu bude příjemně doplňovat povedený světelný design, sem tam i kouřový efekt.

Nešťastná krásná Fantina Petra PeterováNovinkou v představení je „bobinet“ – promítací plocha, která se spouští k okraji jeviště po celé jeho délce - tento prvek byl využíván již dříve, např. v muzikálu Miss Saigon. Ale nebojte se, objeví se pouze k tomu, aby diváka přenesla do jiného roku či na jiné místo, žádné zbytečné „doplňující“ projekce neuvidíte.

Fanoušci Bídníků budou jistě porovnávat hudbu – přesněji řečeno orchestraci. V této inscenaci se skutečně objeví nová. Jsem zvědavá na to, jak hudba zapůsobí na ty z vás, kteří máte Bídníky mnohokrát odposlouchané. Já bych uvítala původní orchestraci, tato mi (ne všude, ale v určitých momentech) připadala méně úderná, méně důrazná a méně monumentální. V představení se objeví minimum jiných slov v textech, překlad zůstává stejný, na rozdíl od více předělané brněnské verze.

Renáta Podlipská alias Madame Thénardier se svým manželem vychází, ač si občas hodně postěžujePři zkouškách pod vedením pana režiséra Petra Novotného muselo vše klapat. Splnit to na jedničku ovšem nebylo vždycky jednoduché. Spousta scén se několikrát opakovala, z různých důvodů, někdy i kvůli maličkostem (ovšem podstatným). Ze začátku zkoušky nefungovali dobře odposlechy, zpěváci neslyšeli sebe ani orchestr. Představitel Jeana Valjeana nestihl být včas na jevišti. Účinkující museli stát, ležet a sedět přesně tam, kde měli, aby rozvržení scény vypadalo dobře atd., atd. Spousta věcí se dolaďovala, připomínala a ujasňovala, včetně techniky.

Thénardier Filip Čapka si ví za každé situace rady, umí ošidit i napálit a ještě k tomu vést hostinecV muzikálu také figuruje obrovské množství kostýmů a jak sólisté, tak company budou mít občas co dělat, aby stihli být včas na scéně. Někdy převlek nepůjde stihnout jinak, než tak, že si na scénu dotyčný vezme například dvoje kalhoty – ty co už nepotřebuje a ty, v kterých má právě vystoupit.

Za naší přítomnosti na jevišti v kostýmech Lucie Loosové hráli a zpívali Jean Valjean Josef Štágr a Marian Vojtko, Javert Tomáš Bartůněk, Fantine Petra Peterová, Madame Thénardier Renáta Podlipská, Thénardier Filip Čapka, Enjolras Michal Skořepa, Eponine Vlaďka Skalová, Marius Tomáš Löbl, Cosette Hedvika Tůmová, malé Cosettky a Gavroche (kterého ztvárňovala dívka) a samozřejmě početná company, bez které by tento muzikál o hodně přišel a hlavně by ani nešel zrealizovat.

Nešťastně zamilovaná Eponina Vlaďka Skalová a Marius Tomáš LöblblBídníci jsou pro mnoho lidí na celém světě nejlepším muzikálem všech dob. Překoná tato pražská inscenace tu minulou z roku 2003, tu z Vinohradského divadla nebo tu z Městského divadla Brno? Na tuto otázku si jistě každý odpoví po svém. A odpovědět na ni budou moci první diváci již 3. března, kdy se budou konat první dvě po-premiérová představení.

Na závěr si dovolím položit otázku. Která z postav je vámi nejvíce oblíbená a která nejvíce neoblíbená a proč?

 

Získá zamilovaný Marius svou Cosettu? Ačkoli je Javert všemi obávaný, Thénardier si i k němu dovolí být vychytrale podlézavý Enjolras v podání Michala Skořepy je plný ideálů a dokáže slovem a zápalem podnítit mnoho lidí Jean Valjean bude na stranu dobra přiveden dobrotou biskupa z Digne
Thénardierovi - před bohatým pánem Cosettu velmi milují a zbožňují Nebohá Fantina kvůli penězům pro svou dceru udělá cokoli - dokonce prodá sama sebe Vítejte u Thénardierových! Právě se ocitáte v nejpoctivějším hostinci v okolí! Gavroche je všude: mísí se mezi žebráky, bohaté i prolhané
Fantina blouzní o své malé rozkošné Cosettce Různé vrstvy společnosti se v Bídnících setkávají na jevišti Javert je neúprosný - v jeho očích se zračí touha po dopadnutí Jeana Valjeana Ač je Gavroche dítětem ulice, je spokojený, protože nic jiného nepoznal
Gavroche je šibal, prokoukne i inspektora Javerta Jedna z alternací Cosetty Roztomilá Cosetta sní o zámku v oblacích Malá dívenka musí sloužit u Thénardierových

Komentáře k článku

avatar milanzitka
0
 
 
Co se týče orchestrace. Když je dobře zahraná, tak je dokonalá! Samozřejmě, někomu, kdo očekává zvuk plného symfonického orchestru, se líbit asi nebude. Kdo k ní ale přistoupí otevřeně, věřím, že bude překvapen sic mírně surovějším, ale nádherným "filmovým" zvukem.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar pavel
0
 
 
nejoblíbenější?asi thenardier,správnej záporák s nádhernou árií a nejvíc neoblíbená?asi ukničená cosette.jdu zítra na generálku tak jsem zvědav na obsazení i provedení
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Veronika Pacasová
0
 
 
Díky za odpověď, zítra přeji příjemný zážitek. Můžete sem poté napsat své dojmy.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar pavel
0
 
 
už ted dle dedukci
valjean-štágr
javert-hůlka
eponine-skalová
marius vítek(bojim bojim)
a dál se mi zatim nepovedlo zjistit
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Petra
0
 
 
Moje nejoblíbenější postava muzikálu je od počátku Eponine. Našla jsem v ní tak trochu sebe, soucítím s ní, znám jako to je, když muž, kterého milujete, chce jinou :)
V Bídnících - muzikálu není postava, kterou bych vyloženě nesnášela: V knize jí byla Cosette, jenže ty důvody, proč jsem ji nesnášela v knize, jsou v muzikálu potlačeny a navíc Cosette má v muzikálu nádherné party.
Takže, abych odpověděla na druhou část otázky - postava, kterou mám nejméně ráda je Thénardier. Takové ty komické scény, viz. Hlava mazaná, mě moc neberou.
Doufám, že se muzikál všem bude líbit :) Mě se bude líbit určitě.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Veronika Pacasová
0
 
 
Děkuji Vám za odpověď, můžete nám po zhlédnutí napsat, jak se Vám muzikál líbil. :)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar karolína
0
 
 
mě osobně přijde nejmín sympatická cosette a nádherná je jak zpívá marius byla sem na generálce a je to fakt PARÁDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar petr
0
 
 
Takže byl jsem na předpremiéře a musím říct, že jsem byl opět nadšený. Viděl jsem to popáté, z toho čtyřikrát v Goja music hall a jednou na West Endu v Londýně. Čeští Bídníci mi příjdou lepší po všech stránkách. Libreto od Zdeňka Borovce je prostě ještě lepší než už tak dokonalé anglické. Lepší je výprava a lepší jsou i herecké a hlavně pěvecké výkony. Akorát mě mrzí ta chudá orchestrace. Oproti původním Bídníkům v Goje je to opravdu rozdíl a rozhodně změna k horšímu. Kdo ale nikdy nezklame, tak to je David Uličník, kterého podezírám z toho, že je to prostě nejlepší Jean Valjean na světě. Jeho pěvecký výkon je nepopsatelný. Výborný byl i Josef Štágr v roli Javerta. A vynikající byla i Monika Absolonová, přestože si myslím, že pro roli Thenárdierové je jí škoda a měli ji dát roli Fantine. Na závěr malá výtka - potvrdily se moje hrůzné prognózy, že Michael Foret na svou roli v žádném případě nemá. Bohužel.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar wivi23
0
 
 
Já byla na 1. generálce a byla jsem velmi příjemně překvapená. Bylo to vlastně poprvé, co jsem na živo viděla nějaký muzikál - já mám muzikály moc ráda, ale dosud jsem je sledovala pouze stažené z netu, takže moje očekávání bylo opravdu velké.. (Praha je pro mě celkem daleko, takže až teďkom se mi poštěstilo vidět nějaký muzikál naživo) Nejvíc jsem se těšila na mistra Uličníka - toho už jsem viděla několikrát naživo na různých koncertech a společně s Hůlkou to je v Bídnících můj favorit. Na generálce nakonec ale změnili obsazení a Hůlka vůbec neúčinkoval - místo něj hrál Javerta Josef Štágr, ale jsem za to také moc ráda - jeho výkon byl také velmi dobrý. Zprvu jsem si říkala, že Lobl v roli Mariuse nebude asi "to pravý ořechový", ale dokázal opravdu mile překvapit svým hlasem. (jenom si v roli Mariuse nějak nemůžu představit Pavla Vítka, přijde mi, že se na tu roli moc nehodí.. tak by mě celkem zajímali reakce ostatních, kteří ho zrovna měli) Jediný, kdo mě zklamal, byla ale role Thenardiera - chtě nechtě jsem ho musela porovnávat s verzí, kterou znám od Jiřího Korna, a bylo to opravdu nesrovnatelné. Přišlo mi, že s ním to vůbec nemá šťávu. A co se týče Moniky Absolonové v roli Thenardierové, tak plně souhlasím s komentářem nade mnou, tato role je tak trochu pod její úroveň a nedá jí moc vyniknout (celkem mě i překvapilo, že ona tudle roli brala). Takže kdybych to teď měla všechno nějak shrnout, tak nejlepší pro mě byl David Uličník (i když nutno dodat, že ta paruka, kterou měl, mu moc neslušela a taky ho podle mě hrozně změnila - málem jsem ho nemohla poznat, když přišel poprvé na scénu) - ale za zpěv i herecký projev bych mu dala určtě velkou jedničku s hvězdičkou.. A největší propad byl už zmíněný pan Thénardier (nevím to jistě, ale myslím, že ho hrál Čapka). Každopádně můžu Bídníky jenom doporučit a doufám, že budu mít ještě příležitost se na ně znovu podívat!!!
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Jirka
0
 
 
Hral Jan Urban.

* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Lucka
0
 
 
Mně se moc líbí Honza Urban i Filip Čapka, pro mě určitě nejlépe zahrané role. Potom byla skvělá Kateřina Boržová, bylo to opravdu dojemný. V roli Javerta neskutečně charismatický Tomáš Bartůněk (navíc hezkej chlap!!) a Michal Foret náhodou super!!!! Zato Cosette a Marius! Co to jako má být? Nějaká inovace, prostřih v čase a mladí zamilovaní po třiceti letech???? Tady někdo opravdu ztratil soudnost. Navíc Cosette nezvládala pěvecky náročný part. Mladí alternující snad čest této role zachrání. Marius by potřeboval o něco větší ohoz a neměl by se snažit dělat mladické pohyby...prostě to není moc hezké. Jako Thénaridierka byla Marta Jandová bezva a Valjan Josef Štágr taky. A víte co, ze všeho nejlepší byla company. a to je poprve co se mi company v muzikálu líbí. Zpívaj docela hezky,ale hlavně je na nich vidět jak je to baví. fakt super. ještě zvukaři až se párkrát na dílo podívají a budou ho trošku znát, zapnou včas porty a nepřepálí kapelu,pak to bude uplně luxusní číslo. ahoj.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar wivi23
0
 
 
no.. že to s tou kapelou bylo chvílemi děsný!! :-( .. ze začátku muzikálu jsem třeba vůbec nerozuměla ani slovo, jen tam pořádně duněla kapela.. ale pak to časem začalo být zas dobrý.. já jsem s říkala, jestli to není tím, že sedím v 1. řadě.. ale nevím.. každopádně mi dost to vadilo - když už jsem se dokopala k tomu, abych na ten muzikál přišla, tak mi přijde celkem líto, že kvůli blbě zkoordinovaný kapele s hudbou může být celkový dojem dost nepěkně pokazen :-(((
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.