Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

V Liberci se zpívalo v dešti a v zimě

Jan Révai a Jan Kříž jsou hvězdami muzikálové komedie Zpívání v deštiV pátek 23. 12. 2011 v 19 hodin se v libereckém Divadle F. X. Šaldy konala významná společenská a kulturní událost – premiéra slavného muzikálu Zpívání v dešti z neméně slavné autorské dílny legendárního čtyřlístku Betty Coken Adolf Green (scénář) a Arthur FreedNacio Herb Brown (písně). V hlavních rolích se představili Jan Kříž a Jan Révai, takže u toho Musicalnet navzdory nadcházejícím vánočním svátkům nemohl chybět, a tak jsme vám připravili z tohoto vskutku zdařilému představení reportáž.

Don s Linou jsou pro diváky párem jen na okoNejprve si připomeňme samotný příběh, na kterém je celé představení postaveno. Muzikálová komedie Zpívání v dešti se odehrává ve třicátých letech v Hollywoodu a je vtipnou a svižnou parodií na převratnou novinku ve filmovém průmyslu – vynález zvukového filmu. Hvězdný pár němého filmu (ovšem pár jen na oko kvůli zvýšení popularity) Don Lockwood a Lina Lamontová si právě vychutnávají úspěch premiéry jejich nového filmu a nemají nejmenší tušení, Cosmo je Donův nejlepší přítel a má plnou hlavu dobrých nápadů že jejich závratné kariéry budou velmi brzy vážně ohroženy. Je rok 1927 a vynález zvukového filmu vtrhne do Hollywoodu jako uragán. Kdo nedokáže držet krok s dobou, je ztracen. Také Don s Linou se brzy přesvědčí, jak malý krůček je dělí od vrcholu slávy k hlasitému výsměchu publika.

Producenty i režiséry rozmazlená milovnice Lina je obdařena neuvěřitelným, pronikavým a skřehotavým hláskem, který se jen těžko dá popsat slovy. Její strnulé herecké pózy se do zvukového filmu nedají vůbec použít a při předpremiéře Šermujícího kavalíra je z toho velký trapas, publikum se Lině zcela bez okolků vysměje. Před fanoušky prchající Don se zachraňuje ve voze Kathy SeldenovéDo děje v tu chvíli vstupuje Donův dlouholetý přítel Cosmo Brown se spásným nápadem přepracovat Kavalíra na muzikál a hlas Liny nechat předabovat. A k tomu se více než dobře hodí mladá talentovaná herečka Kathy Seldenová.

S Kathy se Don seznámil jednoho dne, když prchal před svými rozvášněnými fanoušky a ve zmatku na rychlo naskočil do prvního auta, které jelo kolem. Auto řídila právě Kathy, a ta se zpočátku tvářila, že Dona vůbec nepoznala. To Dona natolik zasáhlo, že začal sám pochybovat o svých hereckých kvalitách. Od té chvíle se Don do Kathy beznadějně zamiloval. Lina je rozmazlená hvězda s nemalým sebevědomímOd té doby ji všude hledal, ale díky Kathynu zájmu o herectví se oba znovu potkávají ve filmovém studiu. Kathy souhlasí s předabováním Linina hlasu, ale Don trvá na tom, že se bude jednat pouze o jeden film a potom se Kathy bude věnovat svému vlastnímu talentu a své umělecké kariéře.

Sebestředná Lina je přesvědčena o tom, jak je ve zvukovém filmu úžasná, ale brzy přijde na podvod, který na ni studio nastražilo. Rozmazlená primadona zpočátku na Kathy žárlí a nemá ji vůbec v lásce. Když však vidí výsledek dabingu, brzy pochopí, že Kathy je její jedinou záchranou před katastrofou. Cosmo prozrazuje, kdo je pravá hvězda filmu Zpívající kavalírA tak místo hysterických scén začne intrikovat. Šéfa filmového studia začne vydírat, aby ji Kathy dabovala i v dalších filmech.

Po úspěšné premiéře muzikálu, nyní přejmenovaného na Zpívajícího kavalíra, po Lině publikum žádá, aby zazpívala na živo. Lina tedy před oponou otevírá pusu na mikrofon a za oponou zpívá doopravdy na druhý mikrofon Kathy. V určitý okamžik Don a Cosmo roztáhnou oponu a celé tajemství je prozrazeno, publikum jen překvapeně zírá. Lina s velkou ostudou a zesměšněna utíká z jeviště a Kathy je představena divákům jako pravá hvězda celého muzikálu. Kathy se tak stává novým miláčkem publika, navíc po boku samotného Dona. A Hollywood má na světě nový hvězdný pár.

Stepování ve vodě u hydrantu je jedním z nejefektnějších čísel představeníDona Lockwooda v Liberci ztvárnil výborný Jan Kříž, který pro představení vytvořil i scénu. Role mu sedne, je vidět, že si ji opravdu užívá. Nejenže mu to v bílém kostýmu úžasně slušelo, ale svou práci odvedl po všech stránkách na výbornou. Nastudovat takovou roli, plnou písní, složitých tanečních a především stepařských čísel v choreografii Pavla Strouhala, muselo být velmi náročné, avšak konečný dojem působí velmi lehce a přirozeně. Na tomto místě musím vypíchnout skvělý a efektní nápad – stepování ve vodě kolem hydrantu.

Lina se svým vizážistou Carmen tvoří nerozlučnou dvojkuObdivuhodný výkon podala také Kateřina Šildová v roli Liny Lamontové. Celé představení odmluvit skřehotavým hlasem, odzpívat své party tak neuvěřitelně falešně, to už chce pořádný kus hereckého umění a velký nadhled. Kateřině Šildové výborně sekundoval Jiří Bartoš, který se představil jako homosexuální vizážista Liny Carmen Straciatella, a kouzelným způsobem jí vytvořil věrný a loajální stín, který slavné hvězdě vždy dával za pravdu a podtrhával tak celou absurdnost uměle vytvořené a na vratkých nohách stojící slávy.  

Malý Don a malý Cosmo předvedli slušné taneční výkonyZcela nepřehlédnutelnou osobností byl na jevišti Jan Révai, ztvárňující Donova nerozlučného přítele, klavíristu a skladatele Cosmo Browna. Diváci mohli obdivovat nejen jeho vynikající herecký výkon, ale podobně jako u Jana Kříže především brilantní stepařská čísla a zpěv. Do vzpomínkových pasáží z dětství a mládí obou přátel, kdy spolu začínali uměleckou kariéru, výborně zapadly i výkony jejich dětských verzí, malého Dona ztvárnil Michal Paluba a malého Cosmu Karel Mařík.

V roli Kathy Seldenové se představila Marie Blahynková, která také překvapila svou hereckou přirozeností a plně znějícím hlasem. Marie Blahynková jako Kathy je Janu Křížovi coby Donovi rovnocennou partnerkouS vervou se pouštěla i do náročných tanečních čísel (v choreografii Petry Parvoničové), ve kterých však ve srovnání s Křížem a Révaiem byla přeci jen cítit trochu nejistota. Ale vzhledem k talentu a píli Marušky se dá předpokládat, že vedle takových dvou tahounů se bude jistě rychle i ona zlepšovat a dalšími reprízami představení nabude i ona větší suverenity. Tato talentovaná herečka a zpěvačka na sobě udělala obrovský kus práce, takže jí mohu jen držet palce do dalších rolí, které ji po boku Jana Kříže jistě čekají.

Dirigent orchestru má v představení i mluvenou roliMartin Doubravský řídil živý orchestr nejen jako dirigent, ale zároveň si i roli dirigenta zahrál v několika výstupech při nácviku písní Liny. Vzhledem k tomu, že se jednalo o čísla velmi komická, musím opravdu ocenit i jeho smysl pro humor, s jakým se domlouval s Linou na tónině, a jak se snažil hvězdu marně přimět k přesným nástupům. Ráda bych zde ocenila i výkon orchestru Divadla F. X. Šaldy. Živý orchestr je prostě živý orchestr, a jako takový dodal představení přesně tu správnou atmosféru, jakou měl nástup zvukového filmu mít.

Blanka Černá si svou roli novinářky Dory Baileyové užívalaV dalších rolích jsme viděli Zdeňka Nádeníka jako filmového producenta R. F. Simpsona, v roli režiséra Roscoe Dextera Michala Pleskota, svou roli novinářky Dory Baileyové si s grácií užila Blanka Černá. Choreografa Sida Phillipsova kouzelně ztvárnil Jaroslav Diner, a jako hlasový poradce Mr. Dinsmore diváky pobavil Pavel Hejl. Ve dvojroli strážníka a kameramana se představil Radek Beran.

Otec Oldřich Kříž a syn Jan Kříž jsou sehraná dvojkaRežiséra Oldřicha Kříže jsem si nechala na konec jako třešničku na dortu, protože to, co na jevišti působí odlehčeným a nenuceným dojmem, jsou ve skutečnosti týdny úmorné práce s jednotlivými herci i s celým souborem. A zde se právě pečlivost a důslednost režiséra projevila naplno, představení má vtip a spád, všechno do sebe přirozeně a plynule zapadá. Nápaditě byly zakomponované i nadšené reakce filmových diváků přímo v publiku. Jedinou pihou na kráse pro mě byly poněkud delší pasáže němého filmu, kde jsem se nemohla ubránit dojmu, že se v tom tvůrci až příliš zhlédli a na konci ukázek již trochu „padal řemen“. Celkově se ovšem jedná o výborné představení a zábavu na špičkové úrovni. Neváhejte a zajeďte se do Liberce na Zpívání v dešti podívat, nebudete litovat.

 

Tvůrčí tým
Režie Oldřich Kříž
Dirigent Martin Doubravský
Scéna Jan Kříž
Kostýmy Veronika Hindle
Dramaturgická úprava Jan Kříž
Sbormistr Martin Veselý
Choreografie Petra Parvoničová
Choreografie stepu Pavel Strouhal
Light designer Pavel Hejret
Zvuková supervize Miloš Vondráček
Asistent režie Jana Ottová
Hudební příprava Maxim Biriucov, Tatiana Drybas, Elena Nagyová

 

Osoby a obsazení
Don Lockwood, filmová hvězda Jan Kříž
Cosmo Brown, klavírista a skladatel Zbigniew Kalina / Jan Révai
Kathy Seldenová, herečka Marie Blahynková / Silvia Soldánová
Lina Lamontová, filmová hvězda Ivana Jirešová / Kateřina Šildová
R. F. Simpson, producent Zdeněk Nádeník / Martin Polách
Roscoe Dexter, režisér Oldřich Kříž / Michal Pleskot
Dora Baileyová, novinářka Blanka Černá
Carmen Straciatella, vizážista Jiří Bartoš
Sid Phillipsov, choreograf Jaroslav Rainer
Mr. Dinsmore, hlasový poradce Pavel Hejl
Strážník a Kameraman Radek Beran
Asistent režie Celestýn Čapka
Dívka na párty a Asistentka režie Veronika Mičjarová
Milionář a Filmový divák Bořivoj Shejbal
Malý Don a Zpěvák Kristián Pokorný / Michal Paluba / Lukáš Novotný
Malý Cosmo Dalibor Čirlič / Karel Mařík / Tibor Havlíček
1. fanynka Hana Postránecká
2. fanynka a Klapka Šárka Venclová
Fanoušek a Filmový divák Jiří Sehoř
Stařenka Hana Zemanová
Filmoví diváci Pavel Pavlas, Marie Hübnerová,
Eva Pluhařová, Jana Pokorná
Filmové postavy
Dasparde de la Nuit - Fridrich de la Noire Vladimír Marek
Dvorní dáma Miriam Kantorková
Muž ve zvukovém filmu Ladislav Dušek
Zloduch Jiří Šafránek
Skupina historického šermu Dominik
Orchestr, sbor a balet DFXŠ

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.