Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Jeden den s Josefem Lauferem

Josef Laufer si jako kmotra své knihy vybral režiséra Zdeňka TroškuČas od času pro zpestření odbočíme z muzikálové škatulky do jiných aktivit muzikálových hvězd, protože se domníváme, že některá zastavení jistě stojí za to. Jednou takovou událostí byl den, který jsme mohli strávit s hercem, režisérem, zpěvákem a nyní i spisovatelem Josefem Lauferem. V úterý 16. října 2012 v 16 hodin jsme byli pozváni na křest jeho prvotiny „Roura od kamen a jiné povídky“ a večer jsme s ním zavítali na představení Columbo – vražda na recept. Obě akce nás natolik nadchly, že se s vámi o ně chceme podělit, a tak vám z nich přinášíme reportáž.

Společně s autorem a kmotrem knihy na dotazy novinářů odpovídal i ilustrátor Vít HaderkaKřest knihy „Roura od kamen a jiné povídky“ s autogramiádou pod taktovkou pořadatele akce a vydavatelství Fragment se odehrál v 16 hodin v Paláci knihy Luxor na Václavském náměstí v Praze. Kmotříčkem, jak sám s úsměvem podotkl, nebyl nikdo jiný, než oblíbený režisér Zdeněk Troška. Za stůl hostů zasedl rovněž ilustrátor knihy Vít Haderka, akci vtipně a pohotově moderovala Hanka Koutná, která samozřejmě tři přítomné pány vyzpovídala.

Při křtu se šampaňským polévala jen symbolicky velká maketa knihy Josef Laufer o knize řekl: "Mnohokrát jsem byl osloven, abych o sobě vydal sepsané spisy, jak je tomu zvykem, u lidí s nepřehlédnutelným obličejem. Paměť je věc ošidná a ne vždycky člověku vyjeví pravdu prožitou, ale spíše pravdu časem k obrazu svému okrášlenou. Asi by to v mém podání byla nuda, protože by se, vzhledem k mému věku, jednalo o několika set stránkovou ságu. A tak mě napadlo, že bych se mohl pokusit o mnohem kratší a tudíž obtížnější útvar, jakým je povídka. „Roura od kamen” je povídka vzniklá z anekdoty, která je o neodvratitelnosti osudu. A stejně tak i ostatní příběhy asi nebudou ctěnému čtenáři tak vzdálené od života kolem nás. A trochu fantazie taky neuškodí…"

Z cukrářské dílny Benjamina Kovaříka vznikl zcela originální dortZdeněk Troška Josefu Lauferovi vysekl poklonu, že se hned napoprvé pustil do tak obtížného žánru jako je povídka, a konstatoval, že byl mile překvapen, s jakou bravurností se autor svého úkolu zhostil. Popřál pak budoucím čtenářům, aby se při četbě povídek bavili alespoň tak, jako se bavil on. Když se Zdeněk Troška Pepíčka Laufera zeptal, proč zvolil u počtu povídek tak nezvyklé číslo 11, dostal pohotovou odpověď, že proto, že je to jeho šťastné, životní číslo.

Než však došlo k samotnému pokřtění knížky, čekalo na autora a kmotra knihy jedno velké překvapení v podobě dortů z cukrářské dílny Benjamina Kovaříka, které do Luxoru osobně přinesl. Dorty měly totiž tvar právě vyšlé knížky, a z toho pro Josefa Laufer čouhala roura od kamen! Něco takového oslavenec skutečně nečekal, měl z dárku ohromnou radost a byl upřímně dojatý. (A jak nám pan Laufer později prozradil, prý dort i báječně chutnal!) Zdeněk Troška dostal podobný dort ve tvaru právě vyšlé knihy, jen na něm chyběla výše zmíněná roura od kamen. Na tu měl nárok pouze autor!

O autogramiádu byl mezi přítomnými obrovský zájemPotom už mohlo dojít ke slavnostnímu pokřtění knihy, respektive její makety, neboť v Luxoru si knížek natolik váží, že jim je líto polévat je šampaňským. Myslím, že je to dobrý nápad a že to všichni uvítali. Efekt to určitě splnilo. Po křtu už mohla následovat autogramiáda, která se poměrně protáhla, protože každý z příchozích chtěl s autorem i kmotříčkem prohodit alespoň pár slov, nebo si pořídit společnou fotku na památku. Když došla konečně řada i na nás, nechali jsme si knížku také podepsat, a už jsme se pomalu chystali na přesun do Divadla U Hasičů, kde jsme měli za necelé dvě hodiny prožít představení Columbo – vražda na recept s Josefem Lauferem v hlavní roli. V pauze mezi těmito dvěma akcemi jsme si dopřáli večeři v restauraci vedle divadla, a potom už jsme se plni očekávání usadili do téměř zcela zaplněného hlediště.

Poručíka Columba si bez jeho doutníku už ani nedovedeme představitProtože se samozřejmě jedná o detektivku, nebylo by ode mne fér, prozrazovat vám děj, zápletku, a jak to všechno dopadne, zvláště když vám chci představení doporučit ke zhlédnutí. Na co vás však mohu nalákat, to je herecké obsazení, a především brilantní výkon Josefa Laufera v roli poručíka Columba. Když se objevil na jevišti ve svém ošuntěném baloňáku, s neodmyslitelným doutníkem a se svými typickými gesty a průpovídkami ve stylu: „… a ještě jsem se chtěl zeptat…“, měl diváky v kapse.

Josef Laufer typická Columbova gesta od Petra Falka kopíruje naprosto dokonale, ale při tom zůstává sám sebou a jeho Columbo je originálemČlověk se samozřejmě nemohl ubránit srovnání s filmovou předlohou v podání jedinečného Petera Falka, ale mám pocit, že Josef Laufer dal figuře ze sebe ještě něco navíc. Kromě osobitého pojetí to byl především humor, kde se nebojí do hry vkládat i své nápady a po svém si jednotlivé gagy vylepšovat. A věru, skutečně se mu daří představení originálním způsobem okořenit.

Například ve scéně, kdy je nervózním pachatelem doslova vyhazován z místnosti, omylem vytáhne z kapsy vajíčko na tvrdo – svačinu od všudypřítomné, leč stále neviditelné paní Columbové – to mu spadne na zem a rozbije se, a Columbo „již na odchodu“ s velkými omluvami sbírá skořápky z koberce. Ve vypjaté, napínavé situaci, která na jevišti vládla, dokázal Columbo celou situaci s rozbitými skořápkami velmi vtipně odlehčit. U diváků jsem v té chvíli zahlédla tu a tam i slzu od smíchu v oku.

Jaromír Dulava se své úlohy zhostil více než se ctí a byl Josefu Lauferovi na jevišti rovnocenným partneremV roli Dr. Roy Flemminga jsme viděli jinak výborného Jaromíra Dulavu, leč měli jsme smůlu v tom, že v této roli působí velmi krátce, a tak nás téměř neustále rušila nápověda. Věřím, že při opakovaných reprízách už to bude lepší. Manželku doktora Kláru Flemmingovou ztvárnila skvěle Hana Sršňová a jeho milenku Susan Hudsonovou hrála velmi působivě Eva Kodešová. Pobavený úsměv ve tváři diváků dokázala vyvolat sekretářka Dr. Flemminga slečna Petrie Jitka Sedláčková a v neposlední řadě Dave Gordon v podání Mojmíra Maděriče.

Dlouhý potlesk při závěrečné děkovačce byl jasným důkazem, že se představení s Josefem Lauferem v roli poručíka Columba divákům líbiloJediné, co mi připadalo poněkud nadbytečné, bylo taneční číslo Broadway girls, připadalo mi zbytečně dlouhé a nic neřešící, autor chtěl patrně vytvořit a ilustrovat prostředí kabaretu, leč já jsem se po chvíli začala nudit. A to je škoda, protože jinak má děj spád a napětí, a to vše namíchané se špetkou humoru tvoří příjemný koktejl, po kterém se divák příjemně pobaví a odchází z představení nadmíru spokojen.

Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě hvězda večera Josef Laufer, který po celou dobu nenechal nikoho na pochybách, že v herecké branži u nás patří ke špičce. Strávili jsme s ním jedno odpoledne a večer, i se závěrečným milým posezením po představení, takže příjemný den, ve kterém jsme se mohli přesvědčit o tom, že je pan Laufer stále ve výborné formě, nestárnoucí, vtipný a šaramantní společník. Budete-li tedy chtít prožít příjemný kulturní večer, nenechte si Columba v Divadle U Hasičů ujít, nebudete litovat.

Tvůrčí tým
Autoři William Link a Richard Levinson
Režie Roman Štolpa a Martin Novotný
Překlad a dramaturgie Martin Novotný
Hudba Tomáš Hořejší
Výprava Hynek Dřízhal
Kostýmy Zita Miklošová
Pohybová spolupráce Dana Morávková
Produkce Štěpánka Perková
Osoby a obsazení
Poručík Columbo Josef Laufer / Dalibor Gondík
Klára Flemmingová Hana Sršňová / Kateřina Macháčková / Dana Morávková
Dr. Roy Flemming Jaromír Dulava
Susan Hudsonová Eva Kodešová / Petra Doležalová / Zuzana Dřízhalová (in memoriam)
Dave Gordon Mojmír Maděrič / Tomáš Turek
Slečna Petrie Jitka Sedláčková / Marcela Nohýnková
Poslíček Roman Štolpa / Martin Novotný
Broadway girls Tereza Černohouzová / Jiřina Humpolíková / Zuzana Veselá /
Barbora Labounková / Vanja Igič / Irena Igič

                                                                               

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.