Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Houska podvanácté - Absolonová rozsvítila Housku

Hrad Houska se topil v dešti a mlžném oparuBylo velmi deštivo, voda z nebe padala již třetí den a země ji nestačila pít. Rybníky kolem silnice vypadaly, že se musí každým okamžikem vylít z břehů. V okolním kraji bylo zrušeno několik ohlášených festivalových akcí. I přesto jsme vyrazili. Cestou jsme potkávali spoustu vracejících se automobilů. Čím více jsme se k hradu Houska blížili, tím více to vypadalo na okamžitou cestu zpět. Parkování na přírodním parkovišti vzbuzovalo velké obavy, že uvízneme, a hrad tonul v mlžném oparu. Bylo 7. srpna 2010 a v 18 hodin měl začínat dvanáctý ročník hudební akce Noc s hvězdami na hradě Houska.

V prvním patře proběhlo tradiční zahájení tohoto benefičního koncertu na podporu hradu HouskaKolem půl šesté se v prvním patře sešli účinkující, majitelé hradu, novináři a hosté na tradičním zahájení tohoto benefičního koncertu. Krátce promluvili jak Jaroslav Šimonek a Zuzana Pavlíková za hrad Housku, tak i Martin France za pořádající agenturu Martin production. Při návratu do hlediště v nádvoří hradu nás příjemně překvapila fronta opláštěnkovaných zmoklých diváků. Přesilovka (pro neinformované: jedná se o stav, kdy je účinkujících více, než diváků) se tedy naštěstí nekonala. Opak byl pravdou. Nakonec bylo v tomto šíleném počasí plné celé hlediště.

Jolana Smyčková zahájila koncert písní ''Bludička''Koncertem jako již tradičně provázeli moderátoři Markéta Mayerová a Slávek Boura. Zahájení na nádvoří se podobalo tomu proběhlému v prvním patře hradu Houska. Pak již následovala přehlídka zpívajících hereckých hvězd českých luhů a hájů. Zahájila ji Jolana Smyčková, nominovaná na cenu Thalie za roli Káči v muzikálu Divotvorný hrnec, písní „Bludička“. Následoval ji Láďa Spilka s písní „Vstoupím do dveří“ (z jeho nového CD Za co!!!) a za ním v těsném závěsu Jarek Šimek. U něho mě výběr písně  „Feeling good“ mile překvapil.

Duo Voices dokáže kvalitně a vtipně zhudebnit i recept na vařeníPo Jarkovi svým unikátním přednesem pobavilo Duo Voices a poté vystoupily české legendy. Jako první Pavlína Filipovská s písní „Včera neděle byla“, u níž Slávek Boura vyzval k tanci dívku z řad diváctva. Další legendou byl Karel Štědrý se směsí písní z divadla Semafor. Zazněly tři velmi známé – „Pramínek vlasů“, „Tereza“ a „Babeta“. Ruda z Ostravy bohužel nedorazil, důvod nebyl upřesněn.Kytarová instrumentální skladba Zdeňka Hráška „Barvy vody“ pohladila po duši

Po písních, vítaných spíše pamětníky, Markéta Mayerová a Slávek Boura poděkovali sponzorům a pozvali na jeviště Kamilu Nývltovou. Kamila přišla s ortézou na noze a společně si na toto téma zanotovala s Markétou Mayerovou. Pak se již věnovala zpěvu písní „Zůstávám“ a „Son of a Preacher Man“. Vystřídal ji muž se sladkým dřevem (akustickou kytarou) Zdeněk Hrášek. Diváci si měli možnost vychutnat jeho vlastní instrumentální skladbu „Barvy vody“. Vzhledem k počasí, spoře oděná Michaela Dolinová se při písni „Roxie“ zahřála pohybemPo tomto instrumentálním pohlazení se k Zdeňkovi připojila Simona Postlerová s písní „Balada o kornetovi a dívce“.

Následně byla na jeviště pozvána Michaela Dolinová. Ta, poplatná zvolené písni „Roxie“, přišla vzhledem k počasí spoře oděná s rudým boa kolem ramen. Při písni se zahřála pohybem a přidala i další píseň, žhavé „Tango“. Po Michaele Dolinové přišla na jeviště opravdu velká osobnost. A to osobnost velká ze všech stran – Halina Pavlovská v podání Naděždy Krupské. Halina Pawlovská v podání Nděždy Krupské rozesmála celé hledištěHalina svým typickým projevem pobavila celé hlediště.

Po Naděždě Krupské byla na jeviště pozvána herečka, která se svého rodilého přízvuku ani po dlouhém čase v Čechách nezbavila, přesto je zde v herecké profesi úspěšná – Chantal Poulain. Chantal zazpívala píseň s poněkud nezvyklým názvem „Bla bla bla“. Následně si k sobě přizvala Martina France a společně zapěli píseň „Co s námi bude dál“, která pro mne byla druhým milým překvapením večera. Žhavé tango Maroše Kramára zhaslo Housku a způsobilo, že tento ročník se stal naprostým unikátemNásledoval je herec přímo ze zahraničí – Slovenska Maroš Kramár s druhým žhavým rytmem tohoto večera, písní „Tango negro“. Po krátké chvilce tango nabralo obrátky a…

…HOUSKA ZHASLA a aparatura ztichla. V tomto okamžiku přestal platit daný časový scénář a Markéta se Slávkem se statečně snažili situaci zvládnout. Dařilo se jim to s humorem a grácií jim vlastní. Píseň Zory Jandové „Jak bílý jeřáb“, na podporu zaplavených obyvatel, mohla i způsobit to, že během večera ustal déšťZatím co nahlas přemýšleli o tom, jak se situace vyvine dál, za jejich záda se tiše vkradla Zora Jandová, která jim cosi pošeptala do oušek. To cosi byla skvělá zpráva, protože teprve teď to začalo být fantasticky zajímavé – KONCERT NESKONČIL, naopak pokračoval dále bez aparatury a z počátku i po tmě. Po chvíli šikovní technici zprovoznili náhradní světelný zdroj a my si mohli vychutnat absolutně natur výkony přítomných odvážlivců mezi profíky Akustický „Montyho čardáš“ Evy Pilarové byl též zážitkem pro divácká ouška(přítomný Petr Kotvald bohužel odvážný nebyl).

Naturální část koncertu zahájila sama Zorka Jandová písní inspirovanou Thai-chi „Jak bílý jeřáb“ spojenou s mentální podporou obyvatel v zaplavených oblastech, a pak hned odjela pomáhat tamtéž. Po ní přišla na jeviště dáma české pěvecké scény paní Eva Pilarová, která naprosto bravurně vystřihla a cappella „Montyho čardáš“. Pro Siu Sklovskou nebylo vůbec žádným problémem uzpívat Housku bez aparatury Tento výkon byl po zásluze odměněn obrovským potleskem. Další zahraniční slovenská hvězda, působící v Čechách, Sisa Sklovská, předvedla dokonalý um a sílu svého operního hlasu. Jako přídavek zvolila rytmy z muzikálu „Cikáni jdou do nebe“ a svým výkonem ke zpěvu strhla i diváky.

K odvážlivcům zpívajícím bez technické podpory se přidala i Simona Postlerová. Poté byl zástupcům hradu předán šek s výtěžkem dnešního koncertu. Výtěžek činil na večer za těchto podmínek překvapivých 76.000,- Kč. Potom přišla na jeviště Monika Absolonová, která tuto akci svým vystoupením podpořila již několikátý rok v řadě.

Monika Absolonová měla ze znovu rosvícené Housky velikou radostMonika Absolonová přišla s velkými rozpaky (zato s velkým aplausem) a s tím, že kdykoli se akce na Housce zúčastní, tak se stane nějaký nepředpokládaný průšvih – nastanou technické, či paměťové potíže, apod.  Po tomto úvodu se pustila do zpěvu „Jsi můj pán“, zazpívala jednu sloku… druhou… a HOUSKA SE ROZSVÍTILA. Martin Písařík se svou kapelou koncertoval též ve vnitřním nádvoříTakovou radost, jakou z toho měla, neměl ten večer snad nikdo.

Po krátké domluvě s přítomným zvukařem se Monika pustila do zpěvu své již tradiční písně „Teď královnou jsem já“. Bohužel ještě před dokončením písně hrad Houska opět zhasl. Vlivem této události se strhl šílený potlesk. Monika tyto ovace ztišila, a v téměř absolutním tichu sloku dozpívala. Odměnou jí byl další silný potlesk. Neplánované světelné efekty proběhly během zbývajícího večerního času ještě několikrát.

Láska, která vydržela třicet let - to je nádhernéPo krátkém zakončení koncertu předali Markéta Mayerová a Slávek Boura slovo svému moderátorskému kolegovi Vlastovi Vébrovi, který rozdával tradiční trička. A za ním již byl připraven Martin Písařík se svou kapelou na noční koncert, Nechyběla ani módní přehlídkakterý se kvůli počasí konal též ve vnitřním nádvoří.

Uvnitř hradu bylo pro účinkující a hosty akce připraveno občerstvení s doprovodným programem a výstavou fotografií. Proběhla zde také symbolická svatba po třiceti letech, což v dnešní době považuji za naprostý unikát. Následovala již tradiční módní přehlídka. Modely předváděné modelkami a modely z agentury Dos Amigos models pocházely od luxusní španělské značky Atipico.

Chipendales po česku mi svým projevem připadali kapku stydlivíPo této módní přehlídce byl ohlášen americký striptýz. Divákům byli představeni tři oceláři - česká verze Chipendales. Chlapci mi při svém vystoupení připadali kapku stydliví. Jejich vstup byl zakončen vyzváním tří dam z diváctva k soutěži, ve které vyzvané divačky následně oblékaly tyto české oceláře.

Simona Postlerová, uchvácená vlkodlakem, vypadala nadšeněPoté již následovala volná zábava, a kdo měl chuť, mohl si jako každý rok, vyzkoušet svou odvahu na stezce plné strašidel. V úvodu vás bafnul vlkodlak a odtáhl vás do půdního prostoru. Dále člověk musel pokračovat sám a čelil takovým bytostem, jako byla čarodějnice, hrabě Dracula a jiní. Pekelná paní nakonec všechny odvážlivce propustila zpátky do světaAsi v polovině stezky čekal rudý kat se svým pomocníkem, kteří příchozí osobu uchvátili a položili její hlavu na popravčí špalek. Krev naštěstí netekla, ale horká chvilička to byla.

Po strmé cestě schodištěm směrem dolů a přes nádvoří do sklepních prostor se odvážlivec dostal do pekla. Bylo poněkud netypické tím, že v něm přítomným čertům musela být strrrašná zima. Díky frmolu způsobenému davy odvážlivců, zřejmě nestačili topit pod kotli. Nebo že by se všeobecná krize dotkla i pekla? Množství přítomných diváků v tomto uplakaném počasí předčilo všechna očekáváníPekelná paní každého důkladně vyzpovídala a všem odvážným podepsala krásný diplom. Nakonec je přeci jen všechny - i hříšníky - propustila zpět do světa lidí.

Přestože tento dvanáctý ročník benefičního koncertu na podporu hradu Houska působil letos svým vybavením poněkud skromněji, organizátoři a aktéři této akce dokázali, že tam, kde je srdíčko, tam se daří. Velkým důkazem toho bylo množství věrných diváků, kteří i přes obrovskou nepřízeň počasí na hrad Houska přijeli a ve většině případů i velký kus (mnohdy i několik kilometrů) cesty došli po svých. Tento ročník považuji za naprosto unikátní a těším se na příští.

P.S.: Cestou domů byla vidět zkáza, kterou napáchala voda, ale dojeli jsme dobře. Martin France měl, když druhý den odjížděl z hradu domů, sice díky chybě druhého řidiče bouračku, ale měl velké štěstí a nic se mu nestalo.

Markéta Mayerová moderovala i přes rekonvalescenci po operaci nohou Ve vnitřních prostorách hradu Houska visí krásné obrázky Houslista Piotr Ilič Lenin doprovázel Duo Voices při zhudebnělém receptu na vaření A pršelo a pršelo
Heidi Janků, Jarek Šimek a kartářka Jana Skálová - že by nové trio? Bez kvalitní ochranky by se žádná akce neobešla Rudé stopy ve tváři svědčí o tom, že kat se svým pomocníkem na stezce odvahy si dali záležet Kamila si s Markétou společně zanotovaly na téma fyzické bolesti a bolístky - samozřejmě s nadsázkou

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.