Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Slzy, nadšení, zlost i lhostejnost - takový byl Zlatý slavík

Slavíci v plném leskuTak je další Český slavík za námi. Nejsem odborná veřejnost, a tak se budu jen velmi sporadicky vyjadřovat k umístění. Moji oblíbenci s úžasným talentem se totiž nikdy na slavičí výsluní nedostanou. Nevím, zda je to nedostatkem peněz, dravosti, nebo prostě jen obyčejnou sebeúctou a cílem nebýt "celebritou" za každou cenu.

Na letošní ročník jsem se chtěla podívat spíše očima obyčejného diváka. Soutěže, kde se nedá výkon změřit nebo zvážit, nemám v oblibě. Už proto ne, že nikdy nebudou spravedlivé. Snad ještě viditelnější je to na soutěžích typu superstar, kde nádherný hlas převálcuje někdo s lepší postavou, nevinnějším obličejem, nebo prostě jen větším sebevědomím… Lidé nejsou připraveni hledat něco "skrytého", byť by to byl nesporný talent. Hodnotí to, co je vystavováno, a co nemusí hledat.

Lucie Bíla v roli CarmenAle abych se vrátila ke "slavičí" scéně. Musím ocenit vývoj Ondřeje Brzobohatého. Ačkoliv pro mne vždy moderátorským pardem zůstane Marek Eben a "jeho" TýTý, pan Brzobohatý letos předvedl, že má bezesporu talent, a možná se jednoho dne přeci jen bude moci hrdě postavit vedle pana Ebena na některém moderátorském podiu. Byl vtipný, a pokud jsem měla možnost sledovat, jeho vtípky nemohly snad nikoho urazit. Lucie Bílá zazpívala píseň Tygřice. Přiznám se, že Lucie Bílá mě vždy dokáže vyvést z klidu. Málokdy odpustím zpěvákovi, že úžasný talent položí za oběť konzumnímu zájmu většiny. U dvou nesporných talentů večera - paní Bílé a Pepeho Vojtka - mě to mrzí obzvlášť. Oba pokud užívají svůj hlas a jeho schopnosti - jsou nedostižní. Nicméně, je žádán samozřejmě více moderní hlas rokové hvězdy, což mě mrzí. Nu, asi každý se musí rozhodnout, zda svůj hlas "prodá" nebo ne.

Pěvecký bard Petr KolářNechyběla samozřejmě ani dobročinnost. Generální ředitelka společnosti Synot Holding - Kateřina Luisa Daňhelová předala šek na 800 tisíc Nadaci naše dítě. Převzala si ho Zuzana Baudyšová.

Hezké předání se odehrálo u místa pro stříbrného slavíka Petra Koláře. Pro cenu si přišla manželka Zuzana se synem., jelikož Petr v té chvíli soutěžil v pěvecké show Duety… když hvězdy zpívají. S písní "Ten kdo nedumá" z muzikálu Noc na Karlštejně zaujali porotu a tak postoupili do čtvrtfinále.  "On to vůbec nečekal, za to já to čekám každou chvilku," vtipkovala Petrova těhotná manželka (mimochodem 1.12. 2009 mu porodila syna Jana, který je jeho třetí dítě) při přbírání ceny. Tato byla již čtvrtou stříbrnou v Petrově dosavadní kariéře.

Věčný zlatý slavík Karel GottPost Zlatého slavíka neopustil pan Gott. "To jsem si ani ve snu nepředstavoval,"reagoval v narážce na TV upoutávku na Českého slavíka Karel Gott. "Od příštího ročníku odstupuji," uvedl Gott. Diváci zpěvákovi tleskali ve stoje. "Možná že to byla taková ukvapená myšlenka," vstoupil do potlesku pan Gott. "Nechám to na vás. A jestli se nějakému sedmdesátníkovi neudělí nějaká výjimka, tak děkuji za vaše hlasy." Při vší úctě k panu Gottovi a při vší úctě k tomu, co vše pro českou hudební scénu a kulturu udělal… možná by nebylo od věci nebrat už pana Gotta jako českou "pamětihodnost", ale porozhlédnout se kolem, zda jsou lidé na české scéně, co by pana Gotta mohli důstojně následovat. Karel Gott přichází ještě jednou - předat cenu Skokan roku v kategorii Zpěvačka. Před vyhlášením se chopil mikrofonu a předvedl parádní beatbox. Cenu Absolutního slavíka přišel předat ředitel TV Nova - Petr Dvořák. Cenu získal Karel Gott. "Vzepřít se kalendáři nelze, prostě ten věk mám. Řekl jsem si, ponech si aspoň mládí v duši,"komentoval cenu Gott.

Josef Vojtek jako uhrančivý DraculaTrošku mě "pohoršilo" uvedení Dary Rolins (zazpívala píseň Superstar) jako "Divy pop music". Myslím si, že "Divou" se dá nazvat paní Pilarová, Ljuba Hermanová, Laďka Kozderková, Maruška Rottrová… Darinka - byť neupírám talent - má ještě k tomuto titulu myslím dostatečně daleko. Naopak na dosah bych řekla že ho má Lucka Vondráčková která si došla pro stříbrnou příčku "Chtěla bych vzkázat kamarádce Anne K., držíme ti palce a moc na tebe myslíme," řekla při děkování slečna Vondráčková. Narážela tím na to, že Anna K. se před několika dny veřejnosti svěřila, že má rakovinu prsu. Lucka s talentem a bezprostředností jaká se na české scéně nevidí, ukázala i kus opravdu velkého soucitu a normálního "lidství". Stejně mile mě překvapil Pepe Vojtek, který při předávání nezapomněl poděkovat svému Fan Klubu. Ani to není věc obvyklá. Málokdo si uvědomí, že právě fanoušci mohou slavičí mládě vynést do oblak nebo naopak upustit na zem.

Píseň Anděl zpíval Xindl X a Kapela Nightwork zazpívala píseň Globální oteplování - oboje mi nepřijde důstojné státní opery a k příležitosti předávání cen Českého slavíka. Naopak Tereza Černochová (zpívající píseň Help, u které jí na piano doprovázel Ondřej Brzobohatý ) - hlas a hudba hodna této události.

Marta Jandová v roli MargharityS povděkem jsem kvitovala informaci, že účinkující předvedli divákům své umění poprvé v živých vystoupeních. Letos jim totiž výjimečně nepomáhal playback. Stejně tak jsem byla ráda za umístění "muzikálových zpěváků" - ať už Pepe Vojtka, Lucky Vondráčkové a koneckonců i pan Gott si zahrál v muzikálu Tři mušketýři v divadle Hybernia. Marta Jandová myslím na prknech divadla Brodway také překvapila hodně diváků. O Lucii "Carmen" Bílé ani nemluvě. Zkrátka, muzikálová scéna zasáhla do cen "Slavíka" opravdu výrazně.

Ještě bych se chtěla ohlédnout za "módou" českého slavíka. Osobnost se pozná i dle toho jaké zvolí oblečení na předávání tak prestižního ocenění jakým Český slavík bezesporu se svou letitou tradicí je. Takže pro mne rozhodně má body nahoru Lucka Vondráčková a Terezka Černochová, pan Gott, Kapela Nightwork. Kéž by se vrátila doba, kdy divadlo bylo divadlem i dle oblečení "diváků". I kdyby někteří ocenění nepočítali s umístěním, dokonce i jako divák přijít do státní opery v takovém oblečení, je dle mne neomluvitelné. Nemusíte se mnou souhlasit, ale možná začít tady se slušností, dopracujeme se jednou k tomu, že budeme na sebe vzájemně slušní i v jiných věcech.

Kategorie

Ocenění

Zpěvák 1. Karel Gott
2. Petr Kolář
3. Daniel Landa
Skokan roku – Zpěvák Vojta Dyk
Zpěvačka 1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Ewa Farna
Skokan roku – Zpěvačka Marta Jandová
Skupina 1. Kabát
2. Chinaski
3. Divokej Bill
Skokan roku – Skupina Nightwork
Objev roku Martin Chodúr
Absolutní slavík Karel Gott

Komentáře k článku

avatar marek
0
 
 
Podle mě K. Gott v 3M nikdy nehrál, ač se o tom přemýšlelo /měl hrát kardinála Richelieu/.

* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Pavlína Voráčová
0
 
 
"Zahrál" si na plátně, kde v projekci na začátku a na konci (pokud mne paměť neklame) představoval A. Dumase
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Laura
0
 
 
Řekla bych, že zájem o anketu u posluchačů slábne a rok od roku si pro cenu chodí spíše "koně" českých uměleckých agentur... Čím to asi bude? Žebříček popularity? Snad pouze zdánlivě maximálně do prvních třech míst.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Jana K.
0
 
 
Souhlas. Já osobně si neodpustim narážku na Rolincovou. Nemám proti ní vcelku nic zásadního, ale myslím, že jestli je měřítkem popularity účast v porotě Superstar, pak skutečně pro mě již Český slavík klesl na ubohé dno té nejprostčí popularity, která nemá s kvalitou zpěváků nic společného. :-(
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar jožka
0
 
 
Slečno Voráčová, příště napište příspěvek více věcný..to, že máte zapotřebí vylévat si srdíčko a dušičku nikoho nezajímá..snažte se, prosím, alespoň trochu o objektivitu a (byť minimální) profesionalitu..
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Pavlína Voráčová
0
 
 
Milá/ý Jožko, nepasovala jsem se do role odborníka a pokud jde o "vylévání srdíčka" - nevím že bych něco takového do článku zapojila. A pokud Vás článek nazaujal, pak se eventuálním, dalším článkům s mým jménem alespoň budete moci již cíleně příště vyhnout.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Ivana
0
 
 
Osobně si myslím, že hudební výkon zmiňovaných NightWork a Xindla X patřil mezi ty nejlepší ten večer (samozřejmě spolu s úžasnou Terezou Černochovou). Na Slavíky jsem byla zvědavá zejména kvůli živým vystoupením (ve výsledcích zřejmě už nelze překvapení očekávat, mí oblíbenci se tentokráte většinou ocitli až za čtyřicátou příčkou), nezklamala mě Lucie Bílá, což se ovšem nedá říct o Ewě Farné, které nebylo rozumět a Daře Rolins, jejíž vystoupení bych nazvala propadákem večera. Převzatá písnička a a kvalita jejího živého zpěvu - tomu říkám průšvih. Pobuřuje mě, že zrovna ona hodnotí soutěžící ve zmiňované Superstar, protože jí ve zpěvu všichni s prominutím nakopou zadek. Zvonky štěstí vzal dávno čas a Dara si to zřejmě ještě neuvědomila.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.