Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nominace na Thálii 2008

Jiří Langmajer jako ZahradníkHerecká asociace zveřejnila nominace na letošní ceny Thálie. Osmičlenná porota pro kategorii opereta, muzikál a jiný hudebně-dramatický žánr ve složení Zdeněk Barták, Jiří Horký, Eduard Krečmar, Ivan Misař, Jolana Nováková, Gustav Oplustil, Luboš Šterc a Ivan Zelenka vybrala po dvou nominacích za mimořádný ženský a mužský jevištní výkon a zveřejnila i další čtyři jména v širší nominaci.

Nominace - muži

Vlatimil Zavřel jako komisař Josef Ledvina v muzikálu Adéla ještě nevečeřela

V mužské kategorii získala obě nominace jediná inscenace, a to Adéla ještě nevečeřela, která se hraje od 24. 10. 2008 v Divadle Broadway v Praze. Nominováni byli Jiří Langmajer za roli zahradníka Ruperta von Kratzmara a Vlastimil Zavřel za roli komisaře Josefa Ledviny. Adéla ještě nevečeřela je jednoznačně nejúspěšnějším muzikálem v letošních nominacích, získala dokonce i tři širší nominace: Zuzana Norisová za roli Květušky, Petr Vondráček a Tomáš Šulaj za roli Nicka Cartera. Posledně jmenovaný však Zuzana Norisová jako Květuškatuto roli nastudoval v inscenaci Slováckého divadla Uherské Hradiště, kde měl tento muzikál 6. 9. 2008 světovou premiéru.

Nominace - ŽENY

Zuzana Krištofová-Kolářová jako vražedkyně Velma Kelly v plzeňském nastudování muzikálu ChicagoMezi ženami jsou nominovány Lucie Bílá za hlavní roli v Carmen v Hudebním divadle Karlín v Praze a Zuzana Krištofová-Kolářová za roli Velmy Kelly v muzikálu Chicago uváděném v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Zuzana Krištofová-Kolářová je tak jedinou nepražskou nominací. Její kolegyně ze stejné inscenace Michaela Badinková se probojovala do širší nominace za roli Roxie Hart. Chicago se vešlo do letošní nominace jen tak tak, vždyť premiéra se konala již 1. 12. 2007. Nominační pravidla však hovoří jasně: v tomto ročníku mají šanci ty inscenace, jejichž premiéra se uskutečnila v období od 1. 12. 2007 do do 30. 11. 2008.

Michaela Badinková jako Roxie

Širší nominace

Zcela nečekaně vyšlo naprázdno Měststké divadlo Brno, které pravidelně získává po dvou nominacích a leckdy i přímo cenách. Pověst zachraňují Radka Coufalová (Denisa v Mam´zelle Nitouche) a Dušan Vitázek (Jánošík v inscenaci Jánošík aneb Na skle malované), oba již držitelé Thálie, kteří letos získali širší nominaci.

Dasha jako Ofélie a  Sebastian Arcelus jako HamletDo širší nominace se dále dostali Pavel Klečka (kníže Moritz Dragomir Populescu v operetě Hraběnka Marica) z Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Dasha za roli Ofélie v obnovené premiéře nové verze muzikálu Hamlet v Divadle Kalich v Praze (s přihlédnutím k jejímu výkonu v Carmen).  Zajímavostí je, že Dasha byla za Ofélii nominována již před třemi lety v letním anglickém nastudování.

Slavnostní večer

Lucie Bílá jako Carmen Ceny Thálie za rok 2008 se budou udělovat v Národním divadle v Praze dne 28. března 2009 od 20 h. Po vyhlášení bude v prostorách Novoměstské radnice na Karlové náměstí následovat (přibližně od 21:30 h) tradiční setkání s oceněnými umělci, sponzory a čestnými hosty.

Komentáře

Excelující zahradník Jiří Langmajer V naší redakci převládá názor, že jasnými favority jsou J. Langmajer a L. Bílá. Zatímco "mimořádný" výkon Lucie Bílé na první i druhé premiéře jsme podrobili velké kritice, nominaci Jiřího Langmajera považujeme za plně zaslouženou. Koho tipujete na vítěze Vy?

Text Antonín Krása a Petra Gregorová, fotografie Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.