Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

ABBA THE SHOW v Praze a Ostravě

ABBA bude v Praze i OstravěŠvédská skupina ABBA byla na vrcholu popularity v 70. letech minulého století. Její písně se však hrály úspěšně dál i potom, co se skupina rozpadla. Největší boom však nastal po uvedení muzikálu Mamma Mia!, který měl premiéru v dubnu roku 1999 ve Velké Británii. V zahraničí se od té doby uvádí prakticky nepřetržitě. V České republice jsme ho poprvé mohli vidět předloni v říjnu v pražské O2 aréně. Letos v květnu se pro velký úspěch muzikál vrací. Ještě před ním si ale písně skupiny ABBA budeme moci připomenout na dvou koncertech ABBA THE SHOW. Nejprve 12. 2. v Tesla aréně v Praze a o den později v Ostravě v ČEZ aréně.  Dámská část skupiny V ABBA THE SHOW vystoupí švédská cover skupina WATERLOO, členové originál ABBA bandu spolu s Národním londýnským symfonickým orchestrem. Ten povede Matthew Freeman. Diváci se mohou těšit na světoznámé hity, originální kostýmy, původní choreografii a množství nejrůznějších světelných efektů. Zhruba dvouhodinová podívaná mapuje cestu skupiny ABBA od jejího vítězství v Eurosongu, přes úspěch ve světových hitparádách až k definitivnímu rozpadu. Je považována za nejautentičtější a nejvěrnější ABBA revival show současnosti.

Diváci ABBU milujíVzhledem k tomu, že ne všichni naši čtenáři si pamatují originální skupinu ABBA, zde je něco málo informací o ní. Členové skupiny ABBA, Agnetha Ase Fältskog (blondýna), Anni Frid Lyngstat (bruneta), Björn Ulvaeus, Benny Andersson, se poprvé sešli v roce 1970. Její název vznikl spojením začátečních písmen křestních jmen jejich členů. Než se ale skupina stala světoznámou, ještě pár let uběhlo. Nejprve si zkusili udělat kabaretní reklamu v Gothenburgské kavárně. Ta ale nebyla úspěšná, a proto se všichni dál věnovali spíše svým sólovým kariérám. Hudebníci Björn a Benny dál jezdili na svá turné a brali s sebou Agnethu a Fridu. Už v této době byli Agnetha a Björn manželé a Frida chodila s Bennym.

V roce 1972 nazpívali jako čtyřčlenná skupina píseň People Need Love, která měla ve Švédsku velký úspěch a umístila se v první desítce hitparád. V roce 1973 zkusili štěstí v soutěži Eurovision Song Contest, kde zpívali písničku Ring Ring. S tou se ale nedostali do hlavního finále. Skupina se nevzdala a o rok později to zkusila znovu a s písní Waterloo soutěž vyhrála. Pak už šlo vše jak po másle. Vznikaly hity jako S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Money, Money, Money, Dancing Queen...

Tak vypadá celá sestava skupiny ABBAV roce 1978 se Agnetha a Björn rozvedli a naopak Frida a Benny se vzali. Netrvalo dlouho a druhá dvojice se také rozvedla. Vztahy ve skupině byli dost napjaté a její konec byl jen otázkou času. V roce 1983 se ABBA rozhodla své působení ukončit. Na Vánoce vydali svůj poslední singl Thank You For The Music a jako skupina opustili koncertní podia. Björn a Benny se pak nadále věnovali hudbě jako skladatelé a producenti, Agnetha a Frida obnovily své sólové kariéry.

Vstupenky na ABBA THE SHOW jsou k dostání v obvyklých předprodejích.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.