Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Vánoce bez Noida jsou jako stromeček bez dárků

Vítám vás, milí diváci!Tak přesně tuhle větu jsem slyšela v metru z úst jedné mladé ženy, která se stejně jako já vydala v podvečerních hodinách 10. prosince 2018 do Hudebního divadla Karlín na první ze dvou po sobě jdoucích letošních vánočních koncertů herce, skladatele, komponisty, režiséra a střihače videoklipů, ale především neobyčejně talentovaného zpěváka Václava Noida Bárty. Pojďme si tedy tenhle předvánoční koncertní dárek s názvem Když film potká muzikál společně rozbalit.

Ještě chvíli buď malá...Přesně načas zhasla světla i překrásný lustr v nádherném Karlínském divadle, a hned jsme dostali první dárek. A to ten nejkrásnější. Poprvé se odehrála světová premiéra videoklipu k písni Terezka, který Václav Noid Bárta čerstvě dotočil. Dojemnou píseň se silným textem napsal pro svou dceru. Když promítání skončilo, nezůstalo v hledišti jedno oko suché. Bylo jasné, že zpěvák dnes večer naše emoce rozhodně šetřit nebude. A skutečně nešetřil. Začal pěkně zostra a hned jako úvodní píseň koncertu nám zazpíval jeden z největších hitů "Jde vo kejhák" z muzikálu Carmen. Obecně zažitá představa vánočního koncertu, kdy umělec stojí dvě hodiny na jevišti a něžným hlasem pěje koledy, se v žádném případě nekonala. A kdo navštívil Vaškovy vánoční koncerty v minulých letech, tak s tím ani nepočítal.

Martino, bude se trsat?Skvělý nápad byl, že přímo na jevišti měl zpěvák k dispozici štendr s oblečením i s usměvavou asistentkou Martinou Sotákovou, kde si vždy k příslušnému muzikálu nebo filmu, ze kterého zrovna zpíval píseň, oblékl i část kostýmu. A na začátku vysoko nasazenou laťku si Noid udržel po celou dobu koncertu. Divákům, kteří do Karlínského divadla moc často nezavítají, nabídl průřez tím nejlepším, co nabízí, a věřím, že mnozí z nich se díky tomuhle zážitku do divadla na nějaký muzikál rádi vrátí. Pravidelní návštěvníci znali písně zpaměti a nerozpakovali se je zpívat zároveň se zpěvákem. A vůbec vládla v hledišti velmi uvolněná atmosféra. Diváci každou píseň odměnili bouřlivým potleskem, při pomalých písních dokreslili náladu světýlky ze svých mobilů, a na některé temperamentní písně dokonce vstali a tančili!

Tak si tedy spolu nakonec zazpíváme?!Takový mimořádný koncert potřeboval velmi tvrdou, mnohaměsíční přípravu. Vašek se jí, mimo jiné, věnoval poctivě i na svých sociálních sítích, kde natočil několik vtipných skečů se svým prvním hostem Martinem Písaříkem, který se na koncertě neméně vtipně uvedl uprostřed písně, kterou přerušil, když se "nečekaně" objevil v hledišti. Aby nikdo o legraci z těchto krátkých videí nebyl ochuzen, promítaly se také na plátně. A když jsme se konečně dosmáli, mohli jsme si zavzpomínat na romantickou gangsterku Bonnie & Clyde při písních "Těch týpků, co znám", a "Řídím já", kde si oba pánové zahráli hlavní roli. Muzikálovým fajnšmekrům určitě udělaly radost písně z dalšího, také již ukončeného muzikálu Lucie, větší než malé množství lásky, ze kterého nám Noid zazpíval písně "Srdce" a "Dotknu se ohně".

Radames & Radames na scéněNejvětší a nejdojemnější nostalgickou vzpomínkou však byla píseň "Život náš" z tolik postrádaného muzikálu Aida. Ten měl derniéru již před třemi a půl lety, muzikáloví fanoušci na něj ale stále s láskou vzpomínají. Při téhle písni ladně vplul na jeviště druhý host večera Marian Vojtko. Opět jsme si tedy vychutnali oba představitele hlavní mužské role, tentokrát Radamese. Ještě nám nestihly uschnout smutné slzy vzpomínek, když se Václav Noid Bárta posadil do režisérského křesla, a pro změnu jsme zase začali slzet smíchy. Na velkém plátně totiž začal ve zkratce běžet poslední rok jejich špičkování, narážek, slovních přestřelek a krátkých humorných videí ze sociálních sítí. Marian si pak skvěle střihl krásnou píseň z Drákuly "Nespravedlivý Bůh" (kde se v Karlínském divadle alternuje s Danem Hůlkou) a pak nás oba zpěváci pobavili osobitým podáním písně "Láska prý".

Vašek se s Ines na jevišti v muzikálech nepotkáváNoidův koncert však nebyla jen pánská jízda. Zazpívat si s ním přišla mladinká nadějná zpěvačka Ines Ben Ahmed, kterou můžete znát například z muzikálu Angelika, Adéla ještě nevečeřela, Mýdlový princ nebo Čas růží. Nádherný duet "Písek je čas" z muzikálu Vánoční koleda, kde Václav Bárta v Divadle Studio dva ztělesňuje ducha Jacoba Marleyho, nás přece jenom svátečně naladil. Druhou zástupkyní něžného pohlaví byla Eva Burešová. Ta si rovnou troufla na velmi emotivní a temperamentní Carmen v duetu "Patříš mě", který jinak zpívá Lucie Bílá. A zvládla ji víc než dobře! Jako bonbónek ještě přidala "Sledgehammer" od Rihanny. Škoda, že nezazněla také něžná píseň "Fly", kterou jí Vašek napsal, a s níž nás úspěšně reprezentovala na soutěži Eurovize. Velkým a příjemným překvapením byla pro diváky i vzpomínka na muzikál Robin Hood, ze kterého nám Noid úžasně zazpíval "Poprat se s tmou".

Dva muži mezi nebem a peklemProtože má koncert podtitul Když film potká muzikál, musím samozřejmě zmínit i trojlístek melodií filmových, které si pro nás zpěvák  připravil - Thunderball, Skyfall a Eye of the tiger. Při poslední z nich způsobil mezi diváky, a hlavně divačkami :-) pěkné pozdvižení, když ji přišel zazpívat jen v červeném župánku, a na konci písně už stál Vašek na jevišti polonahý pouze ve sportovních trenkách s nápisem Noid, a předvedl nám moc hezký výsledek své tvrdé, každodenní dřiny v posilovně. Jeho dalším a posledním hostem byl totiž jeho trenér a kamarád Lukáš Dvořák alias Luky Fuki. Přirozeně jsme tedy čekali nějakou ukázku bojového umění. Jaké však bylo naše překvapení, když oba svalnatci začali rapovat notoricky známou píseň "Já tak rád trsám" z dětského muzikálu Madagaskar! Obecenstvo málem smíchy zbouralo divadlo. Toho večera po několikáté.

Všem na jevišti bylo za co děkovat"Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho, ani vy..." zpívá v jedné ze svých slavných písní mistr Karel Gott. Když se skvěle bavíte, utíká čas až příliš rychle, a stejně tak rychle se přiblížil konec i tohoto koncertu. Nekonečná děkovačka, nekonečný potlesk ve stoje. Poděkování kapele Bekbek clan, vokalistkám, všem hostům, obecenstvu a fanklubu. A na závěr jsme dostali dokonce čtyři dárky. Ty první dva v podobě písní "Příběh" a "Tenkrát na východě" z Vaškova posledního CD Jedinej krok. Ty druhé dva z muzikálu Jesus Christ Superstar - "Jak ze sna procitám" a "V zahradě Getsemanské". Zvlášť poslední zmíněná píseň vždy rozvíří obrovské emoce. Když si k tomu připočtete neuvěřitelné Vaškovo charisma a talent od Boha, zasáhne vás to až do morku kostí, a cítíte každý tón v každé buňce svého těla.

Krátké, ale přesto krásné setkání s fanklubemPřesto, že na zpěváka čekaly v zákulisí ještě povinnosti a také rodina, je velmi obdivuhodné, že si našel po každém koncertě čas, a šel se pozdravit se svými fanynkami a svým věrným fanklubem. A to nebylo vše. Připravil totiž pro své příznivce vlastní merch - trička a kšiltovky s nápisem Noid, které se prodávaly ve stánku před divadlem spolu s jeho CD, a kde jsme také mohli ochutnat tradiční svařák. Fanklub za dárek, který dostal - krásný vánoční koncert plný skvělých melodií, překvapení a humoru - připravil pro svého oblíbeného interpreta také dárek v podobě velkého svícnu ve tvaru srdce a elegantní tepané vázy. Na Vaškovi bylo vidět, že všechny dárky - i ty nejmenší - jej velmi potěšily a dojaly.

Ač neviditelný, dokázal Noid zrežírovat celé divadlo i s divákyVašku, děkujeme! Jsi nejlepší režisér svých koncertů, kterého znám. Bez nich si advent už vůbec nedokážu představit - a myslím si, že nejen já. Okamžiky, kdy prostor hlediště i naše srdce naplňuješ krásnými tóny melodií ze stejně krásných muzikálů, je nezapomenutelný. V HDK jsi na prknech, která znamenají svět, jako doma. A my děkujeme za pozvání přímo do obýváku, kde tentokrát nestál obvyklý "nábytek", ale atmosféra byla výborná. "Jaké překvapení zažijeme příště?" napadá mě, když přemýšlím o dalším Vaškově vystoupení. Jedno vím už teď: zase si diváci odnesou krásný zážitek.

 

Létání s Lucií Řídím já! Ne, JÁ Martina inspirovala krásná žena k nádhernému zpěvu Drsňák Clyde
Diváci udělali světélka na Noidův vánoční stromeček Nástup bojovníka MMA Ženy obdivovaly především Vaškův krásný hlas... Hledej mě mezi kousky popela...
Všem přítomným šlo vo kejhák Něžný agent 007 nikoho nezastřeli, ale všechny zasáhl Zvláštní obleček pro Radamese... Ježíši, ty nám dáváš!
Potlesk ve stoje si Vašek zasloužil Já tak rád... skáču?! Čeho se dotýká Daniel? Carmen, tebe vlastním JÁ!
Vašku, teď NE! Mariáne, jsi skoro tak dobrý jako JÁ Režisér s hercem a kopa legrace Jidáš prochází staletími

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.