Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Povodně v divadlech - druhá část

Před několika dny se začaly řeky na jihu Čech plnit vodou z dešťů. To, co ze začátku vypadalo jako vytrvalý déšť, skončilo evropskou pohromou: 500 letá voda postihla Rakousko, jižní Čechy, Prahu, západní Čechy, Německo. V den kulminace (14. 8. 2002) protékalo Vltavou v Praze více než 5700 vteřinových kubíků (m3/s), což je již pouze přibližný výpočet, neboť hydrometerologické tabulky končí na 5000 m3/s! Toto množství přesahuje naprosto naše chápání, a to i v případě, že člověk tu velkou vodu viděl na vlastní oči. Například v Praze byla Vltava o celých 8 m nad svým normálem - to jsou skoro 2 patra normálního domu!

Tato voda s sebou bere vše, co jí stojí v cestě - domy, auta, nádrže, remorkéry, dokonce na Strakonické v Chuchli voda zanechala 70 tun těžký bagr přímo uprostřed silnice. Když jsem si představil, jakou sílu má ten proud kalné vody, na mysli mi vytanul verš z muzikálu Daniela Landy "Krysař", kdy stařec Osud zpívá: "… Ta síla trhá skály, a Bůh se na to radši nedíval… jak hodnoty se boří, z té hrůzné představy mě horko polévá… ". Tehdy, tváří v tvář běsnící vodě si teprve člověk uvědomí, jak bezmocný je proti silám přírody, o které se domnívá, že ji už ovládl. Kéž by si lidé po této katastrofě uvědomili, že tomu tak opravdu není.

20. 8. 2002, 10:49 - 11:54
a 27. 8. 2002, 12:49 - 15:00

Divadlo Milénium bylo také postiženo záplavou - více než 1 m vody ve foyer tohoto divadla. Voda měla takovou sílu, že zcela zničila pohledy do "vodní" říše Rusalčiny. Sklo mělo sílu přes 2 cm! Přesto nevydrželo. A vše - šatny, portovna, maskérny, kostymérny, ale i pódium nebo první sedačky v hledišti byly pod vodou. V době fotografování byla voda již vyčerpána a věci zasažené povodní se vynášely na ulici do kontejneru. Divadlo Spirála již přes deset dní vyklízí, stále je však co vynášet. Nicméně už nyní se připravuje koncertní verze muzikálů, které se nyní ve Spirále nemohou hrát. V GoJa Music Hall se také začalo vyklízet a Dr. Janeček mi povolil zdokumentovat stav po povodni. Tento prostor sice nemá sklepy, ale voda zde dosahovala výše 2 m - to znamená, že šatny, kostymérny a veškerá technika byly pod vodou. Voda zvedla podlahu, zčásti zničila jeviště. Kostýmy a část techniky se podařilo vynést výše, přesto jsou škody obrovské. A kdy se zde bude hrát? Dr. Janeček by zde chtěl uvést již vánoční koncert Karla Gota, ale vše závisí na rychlosti postupu sanačních prací.

 

63566-12
Divadlo Milénium
63566-02
Zničená vitrína ve foyer…
3566-05
… hlediště…
3566-08
… chodba v zákulisí…
3566-11
… kostymérna
3566-16
Spirála - šatny herců…
3566-17
… a jeviště
3566-11
GoJa - šatny herců…
63566-22
… zde stával Cadillac…
3566-25
… stržené jeviště…
3566-26
… technické zázamí…
3566-28
…foyer

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.