Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Kominíček našel své štěstí na výstavě Léto plné hvězd

V úvodní scéně potkává kominíček na střeše domu kouzelnou SazičkuJak jsme již v článcích o výstavě Léto plné hvězd, kterého je Musicalnet mediálním partnerem, psali, koncerty zde jsou benefiční a výtěžek z nich bude použit na výrobu divadelního představení pro zdravotně postižené děti s názvem Delfín Dilo a moře. Z výtěžku loňského ročníku výstavy vzniklo představení Kominíček a štěstí a diváci je se svými dětmi mohli shlédnout přímo na výstavě v sobotu 6. 8. 2001 ve 14 hodin. S Musicalnetem jsme samozřejmě nemohli na této akci chybět.

Představení je postavené na aktivním zapojení malých diváků do hryAle pojďme se na pohádku podívat podrobněji. Napsala ji jedna z autorek výstavy Olga Černohorská, která má s tvorbou divadelních her pro děti již mnohaleté zkušenosti. V tomto případě se ujala jak výtvarného zpracování (dekorace, kostýmy, rekvizity) tak dokonce i samotné režie. Pohádku nastudovala umělecká agentura Petra Kubce, která se mimochodem také sponzorsky postarala o celkové ozvučení všech koncertů a pořadů na výstavě.

Scéna s nájemníky v domě vyžaduje od Katky Klečkové několik rychlých převleků těsně po sobě – efekt je ovšem ohromujícíHereckých rolí se ujali Petr Kubec a Kateřina Klečková. Vzhledem k tomu, že se jedná o divadlo dvou herců, je až neuvěřitelné, jak během hodinového představení dokážou hrát, zpívat a ještě se během toho stihnou převlékat do tolika různých kostýmů. Účinkující mají v pohádce totiž několik rolí, do kterých se převtělují tak bravurně, že děti na konci představení zvědavě nahlížejí za kulisy a s ohromením se ptají: „A kde jsou ti všichni lidé?!“

Kominíčkova písnička se v prvním provedení pohádky stala v podání Magdy Malé doslova dětským hitemPředstavení je kromě příběhu samotného zajímavé tím, že herci do děje zapojují malé diváky, a ti mají tak příležitost samy pohádku dotvářet. U dětí se zdravotním postižením to má velmi blahodárné účinky, u mnohých i účinky terapeutické. Byli jsme proto velice zvědaví, jak takové představení vypadá v praxi. Pohádka začíná písničkou „Kominík“, kterou kdysi měla ve svém repertoáru Magda Malá, a se kterou slavila úspěchy ve svých pořadech. Málo kdo možná tehdy věděl, že písnička pochází z tohoto divadelního představení.Sazička má nejen kouzelnickou knihu, ale umí se dokonce proměňovat v různé pohádkové bytosti

Pohádka vypráví o kominíčkovi, který vymetá komíny, všichni lidé se na něj usmívají a chytají se za knoflík, aby měli štěstí. Jen kominíček samotný pořád štěstí nemůže najít. Jednou na střeše potká malou kouzelnou Sazičku, která se bojí kominické štětky. Ptá se kominíčka, proč je tak smutný a kominík si postěžuje, jak se na něj lidi zlobí. V okně se postupně objeví kuchařka, paní učitelka hudby a nakonec pan domácí a všichni si na kominíka stěžují, co všude nadělá sazí.

Nejprve se Sazička promění v kouzelnickou kočkuSazička kominíkovi nabídne, že mu pomůže, ale jen když jí slíbí, že už se nikdy nedotkne své kominické štětky. Z komína přinese kouzelnou knihu, která mu splní každé přání. Kominíkovi se dohoda líbí a přistoupí na ni. Nejprve si přeje být kouzelníkem, protože ten si všechno vyčaruje a jistě je šťastný. Sazička kominíka kouzlem přenese do kouzelnické laboratoře, plné různých křivulí a lektvarů.

Na scéně se objeví kočka, která se představí vtipnou písničkou. Kočka si dělá z kouzelníka legraci a všechna kouzla mu kazíHned začne děti navádět, že budou společně kouzelníkovi kazit kouzla. V tom se objevuje kouzelník se středověkou prádelnou – papír, který stočí do ruličky – a slibuje proměnit černou špinavou kuličku na čistou bílou. Ale kočka má také kouzelný vějíř, na které ukazuje barvy a podle nich se zbarvují i kuličky. Kouzelník to samozřejmě nechápe a děti se mu smějí. Nakonec kouzelník kočku prokoukne a vyžene ji. Pak kouzlí sám, z klobouku vyčaruje dlouhý šátek, do kterého se tak zamotá, až se začne dusit. Kouzelníkem už být nechce, ocitá se zpátky na střeše jako kominík a má další přání.

V cirkuse je zpočátku plno legraceKominíček se chce stát klaunem v cirkuse, protože si myslí, že je tam spousta legrace. Diváci se tak ocitají v manéži, kde se chystá velké představení klaunky s obrovským heligónem. Klaunka hledá nejdříve svou botu, samozřejmě ji najde ve své obrovské troubě. Klaun (proměněný kominík) klaunku zlobí, obrací jí noty, dává jí na sedačku připínáček a nakonec ji přehraje malými housličkami. Nahrávka se však zasekne, a tím vyjde najevo, že klaun podvádí. To už se kominíkovi přestává líbit a stěžuje si Sazičce, že chce být někým jiným, že v cirkuse štěstí nenašel.

I kouzelný džin si bere na pomoc malé diváky, tentokrát si vybral břišní tanečniciDo třetice si kominíček přeje být sultánem, nejmocnějším a nejbohatším na celém světě. Ani ve svém zlatém paláci není sultán bez problémů. Unavuje ho neustálé počítání peněz, nudí se, protože je tak bohatý, že nemusí nic dělat a všechno si může koupit, na co si jen vzpomene. Nejprve zkouší vyvolat děti v publiku, aby ho pobavily nějakou básničkou, ale ani teď není spokojen. Pro rozptýlení si zavolá svého kouzelného džina.

Sultán si ve své zaslepenosti a touze po bohatství a moci nevidí ani na špičku nosuZadává mu různé úkoly, které džin plní. Proměňuje mu všechno, čeho se sultán dotkne na zlato, vyčaruje mu břišní tanečnice, ale sultánovi to pořád není dost. Najednou se však ochladí a sultán poroučí džinovi, aby zatopil v krbu. Komín však netáhne a džin (proměněná Sazička) ho odmítne vyčistit. Sultán se rozčílí, a ve vzteku popadne kominickou štětku, že si komín vyčistí sám. To ovšem neměl dělat, protože tím se kouzlo láme, a sultán se promění zpátky na kominíka.

Na konci představení už jsou nájemníci domu s kominíčkem spokojeniSazička se mu na střeše směje, protože jako sultán se choval opravdu hloupě. Kominíček se probírá ze svého snu a je rád, že je zase kominíkem a sám sebou. Zjistil, že štěstí není v kouzlech nebo v tom, když si z druhého dělá legraci, a v bohatství a moci už vůbec ne. Přišel na to, že když dělá dobře svou práci a snaží se být užitečný, tak se na něj lidé budou usmívat a on bude šťastný. Hned na to se v oknech domu objevují kuchařka, paní učitelka hudby a pan domácí a chválí kominíka, jak dobře vymetl komín.

Nakonec Sazička dovede kominíčka k hlubokému poznání jednoduché pravdy o štěstíV závěrečné písničce se loutka Sazička promění v Sazičku živou a společně s kominíčkem zpívá písničku o štěstí. Dětem se pohádka tak líbila, že si vytleskali přídavek. Každý si chtěl na loutku Sazičky sáhnout, což účinkující dětem dovolili. Došlo i na společné focení s herci a malou autogramiádu. Zkrátka malí caparti odcházeli nadmíru spokojeni a nadšeni. Popřejme tedy představení ještě mnoho úspěšných repríz, radosti v dětských očích a zlepšení zdravotního stavu u dětí s postižením, neboť to byl hlavní důvod, proč se tvůrci rozhodli tuto pohádku realizovat. 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.