Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Broadway vzpomínala na Petra Muka

Večer věnovaný Petru Mukovi moderovali Bára Basiková a Petr KolářV Divadle Broadway se 9. 12. 2010 v 18 hod. odehrála zcela mimořádná událost, koncert nazvaný Pocta Petru Mukovi. Moderováním tohoto večera byli pověřeni muzikáloví kolegové a osobní přátelé Petra Muka Bára Basiková a Petr Kolář. Hned v úvodu vzpomněli na svého kamaráda, jak by se jim asi smál, že moderují vzpomínkový večer k uctění Petrovy památky. Pořad natáčela Česká televize a na obrazovkách ho diváci uvidí během měsíce března 2011.

Bára Basiková měla při zpěvu slzy na krajíčkuNa zahájení večera zazpívala Bára Basiková jednu z nejslavnějších Petrových písní „Ráchel“, pocházející z dob, kdy exceloval osm let na české hudební scéně se skupinou Oceán. Byl to skutečně dojemný začátek, Báře se zajíkal hlas a bylo vidět, že má problémy píseň dozpívat. Petr Muk zpíval s Bárou v mnoha muzikálech a velmi dobře se znali. Bylo znát, že měla svého kolegu opravdu moc ráda a že jí chybí.

Hlediště Divadla Broadway bylo zaplněné do posledního místečkaPo krátkém, ale procítěném a upřímném úvodu, kdy Bára Basiková a Petr Kolář vzpomněli na Petra i na jeho smysl pro humor, se mikrofonu pro změnu ujal Petr Kolář a z Mukova alba „Jizvy lásky“ z roku 2000 zazpíval další hit „Tančíš sama“. I na něm bylo znát, jak je dojatý, a do interpretace vložil opravdu vše. Sklidil za to dlouhý potlesk publika.

Petr Janda zavzpomínal na Muka slavným hitem „Bon soir, mademoiselle Paris“Poté Petr Kolář uvedl dalšího vzácného hosta Petra Jandu, frontmana skupiny Olympic. Petr Janda přišel s kytarou a krátce vzpomněl na Petra Muka. Vysvětlil, že slavný song „Bon soir, mademoiselle Paris“, jehož je autorem, je vlastně cover verze. A s trochou nostalgie musel přiznat, že Petr Muk z písně znovu udělat hit, který se stal možná slavnějším a hezčím, než původní verze. Podle ukázky z nově chystaného muzikálu Kat Mydlář v podání Daniela Hůlky se mají diváci na co těšitPo zaznění písně v podání Petra Jandy jsem mu musela dát za pravdu.

Po Petru Jandovi se slova ujal producent Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Promluvil o chystaném muzikálu Kat Mydlář, ve kterém měl Petr Muk připravenou hlavní roli. Informoval diváky o přípravách a zkouškách a pozval na jeviště Daniela Hůlku, aby zazpíval ústřední píseň muzikálu „Právo mám“. Pokud lze soudit dle této ukázky, máme se koncem února, kdy je plánovaná premiéra, na co těšit.

Radka Fišarová si pozvala dva kolegy muzikanty a jako jedni z mála zpívali skutečně naživoZpěvačka a šansoniérka Radka Fišarová si přivedla na pódium dva muzikanty, půvabnou harmonikářku a sympatického kytaristu. Jako jedna z mála účinkujících zazpívala zcela živě Mukovu píseň „Lásku poznáš jizvou“ z alba „Jizvy lásky“ z roku 2000. Sklidila za to velký potlesk publika.

Janek Ledecký se doprovodil na kytaruV muzikálu Galileo, který s velkým diváckým ohlasem uvádělo v letech 2003 až 2005 Divadlo Kalich, ztvárnil Petr Muk hlavní roli hvězdáře Galilea Galilei, ve které alternoval ještě s Filipem Blažkem a Jankem Ledeckým. Právě autor muzikálu Janek Ledecký přišel na Petra Muka vzpomenout za doprovodu své kytary závěrečnou písní tohoto díla „Nikdy to nevzdám“. Petrovi také věnoval pár slov, vzpomněl na něj jako na výborného muzikanta a kamaráda, který všem bude moc chybět.

Ilona Csáková věnovala Petrovi svůj nejnovější hit „Nebe, nebe“Se zpěvačkou Ilonou Csákovou se Petr Muk také často setkával na prknech, která znamenají svět. Jejich posledním setkáním byl muzikál Golem, který uvedlo Divadlo Hybernia. Ilona Csáková v něm ztvárnila roli židovské dívky Roziny. Petr Muk sice nezpíval roli křesťanského chlapce Vojty, jak by možná někdo čekal, ale byla mu svěřena role rabína Löwiho, které se ovšem zhostil s profesionalitou sobě vlastní. Ilona Csáková vzpomněla na svého kolegu svým novým hitem „Nebe, nebe“, ke kterému složila hudbu společně s Janem Rejentem a Pavlem Lochmanem. Krásným poetickým textem píseň opatřil Jaroslav Samson Lenk.

Marián Vojtko byl nejen Petrovým kolegou, ale byli i přáteléZpěvák a muzikálový bard Marián Vojtko přišel vzdát hold svému mnohaletému kolegovi Petrovi Mukovi slavnou árií „Nespravedlivý Bůh“ z muzikálu Dracula, ve kterém alternoval hlavní roli s Danielem Hůlkou a Josefem Vojtkem. I přes svou momentální hlasovou indispozici to na něm skoro nebylo znát a Marián vložil do písně vše, zpíval naplno a hlavně srdcem.

Kamila Nývltová patří k nejmladším Mukovým kolegynímMladičká zpěvačka Kamila Nývltová se ze sedmi tisíc účastníků soutěže X Factor probojovala až do finále a skončila v nejlepší pětce. Přestěhovala se do Prahy, kde nastoupila na Ježkovu konzervatoř – obor muzikálové herectví a zpěv. Šanci dostala v muzikálu Kleopatra, ve kterém se v hlavní roli alternovala s Monikou Absolonovou a Radkou Fišarovou. Následovala dvojrole Adriany a Sandry v muzikálu Dracula a role Angeliky ve stejnojmenném muzikálu Angelika. Ve večeru věnovanému Petru Mukovi Kamila zazpívala píseň „Sny zůstanou“, hudbu složil Petr Muk, text napsal Jan Dvořák.

Pánové Fiala a Dvořák s Petrem Mukem spolupracovali na mnohých hudebních projektechPoté moderátoři Bára Basiková a Petr Kolář uvedli dlouholeté spolupracovníky a spoluautory Petra Muka Luďka Fialu a Jana Dvořáka. Luděk Fiala zazpíval novinku „Cítím“ (Vítr ve tváři) z posledního Mukova alba „Bludiště snů“, které vyšlo teprve pět dní před jeho úmrtím. Jan Dvořák přidal píseň „Láska, ta nebezpečná věc“, a Luděk Fiala ho při ní doprovodil na kytaru.

Zlatou desku za prodej posledního Petrova CD Bludiště snů přišla převzít jeho manželka s dceru NoemiPo té producent Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg přizval na jeviště ještě další hosty, Vladimíra Kočandrle a Evu Mukovou s dcerkou Noemi, aby jim předal zlatou desku za prodej Mukova posledního CD „V bludišti snů“. Vdova Eva se rozhovořila o tom, jak by byl Petr šťastný, kdyby si zlatou desku mohl převzít osobně. Kamil Střihavka patřil také k Mukovým dlouholetým kolegům na muzikálových prknechPublikum maminku s dcerou podpořilo dlouhým potleskem a vyjádřilo jim tak svou sympatii a podporu.

Charizmatický Kamil Střihavka, kterého diváci znají z mnoha muzikálových rolí, jmenujme například Pěna dní, Jesus Christ Superstar, Robin Hood nebo Excalibur. V muzikálu Johanka z Arku společně s Petrem Mukem odehráli nespočet představení. Kamil Střihavka ztvárnil roli kapitána La Hira a Petr Muk hrál Raimonda. Na večeru k Poctě Petra Muka Kamil Střihavka s vlastním kytarovým doprovodem zazpíval nádherné blues „Špitál u Sv. Jakuba“ (Saint James Infirmary Blues).Na Petra přišel zavzpomínat i Václav Noid Bárta

Dalším zpěvákem, který přišel na svého kamaráda a kolegu zavzpomínat v tomto večeru byl Václav Noid Bárta, kterého můžete v současné době vidět jako Jidáše v muzikálu Hudebního divadla Karlín Jesus Christ Superstar nebo v titulní roli  charismatického a legendárního zbojníka Robina v muzikálu Robin Hood, které uvádí Divadlo Kalich. S textem Mukovy písně „Ty a já“ si musel Noid pomáhat tahákem, což je při jeho momentálním každodenním vytížením na muzikálových scénách pochopitelné a omluvitelné, ale píseň odzpíval profesionálně a srdíčkem.

Také Bohouše Josefa, stejně jako ostatní zpěváky, doprovodily dvě vokalistkyJako další nastoupil před zcela zaplněné hlediště Divadla Broadway Bohouš Josef a přednesl píseň „Prokletí spánku“ z muzikálu Mona Lisa, kde spolu alternovali s Petrem Mukem v roli Leonarda da Vinciho. Druhou písní Bohouše Josefa byla známá píseň „Zrcadlo“, kterou měl na repertoáru původně Karel Černoch. Ondřej Ruml po Mukovi převzal roli Raimonda v muzikálu Johanka z ArkuPetr Muk ji převzal do svého repertoáru a udělal z ní znovu hit.

Po té se znovu ujali slova Bára Basiková a Petr Kolář a krátce pohovořili o muzikálech, ve kterých Petr Muk ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. S Bárou Basikovou to byla role Raimonda v muzikálu Johanka z Arku od autorů Gábina Osvaldová a Ondřej Soukup. Tuto roli po Petrovi Mukovi převzal v nové obnovené verzi muzikálu Ondřej Ruml, a nutno přiznat, že se role zhostil se ctí. Nemá smysl srovnávat, každý to zpíval po svém a dobře.

V muzikálu Johanka z Arku Bára Basiková s Ondřejem Rumlem excelujíBára Basiková potom přispěla k celkovému dojmu z večera nezapomenutelným hitem z Johanky „Most přes minulost“, a to takovým způsobem, že se divákům tajil dech. Samotná Bára měla problémy píseň dozpívat, neboť se jí svíralo hrdlo zadržovanými slzami. Na druhou píseň si přizvala kolegu Ondřeje Rumla a zazpívali duet „Dalas jim víc“. Výkon to byl velmi emotivní, oba zpívali od srdíčka a dnešní večer získala tato píseň nový rozměr. Vilém Čok nikdy nezapře svůj komediální talentOndřej Ruml potom na jevišti osiřel, zazpíval ještě úžasným způsobem Raimondovu píseň „Proklínám“ a sklidil za ni zasloužený dlouhý potlesk.

Po Ondřeji Rumlovi se mikrofonu ujal Vilém Čok, který se se svým smyslem pro humor skutečně nezapřel. Vzpomněl na Petra Muka, že měl rád legraci a že se rád smál, tak si pro něj připravil něco ve smyslu „show must go on“. Také Martin Pošta se s Petrem Mukem setkával často v mnoha muzikálechNasadil si na hlavu šaškovskou čepici a zazpíval píseň „Ne a ne“ z muzikálu Angelika, ve kterém ztvárnil roli krále. Zkrátka se stal králem a šaškem v jediném těle. Nutno říci, že publikum skutečně pobavil.

Martin Pošta přišel vzdát Petrovi hold písní „Adonai“ z muzikálu Golem, ve kterém Petr Muk ztvárnil roli rabína Löwiho. Muzikál Golem skladatele Karla Svobody uvedlo Divadlo Hybernia. S Karlem Svobodou spojovalo Petra Muka mnoho věcí, mimo jiné i to, jak sám po úmrtí Karla Svobody svěřil tisku, že oba sužovalo podobné trápení – depresivní onemocnění. 

Leoně Machálkové to na koncertě velmi slušeloDalším hostem na koncertě byla dlouholetá muzikálová kolegyně Petra Muka zpěvačka Leona Machálková. Ztvárnila mnoho rolí, kde jí byl Petr Muk rovnocenným partnerem a společně nazpívali několik nezapomenutelných písní. Nejprve Leona vzdala Petrovi čest prvním songem „Jsi můj pán“ z muzikálu Dracula. Jako druhou píseň zazpívala nezapomenutelnou Mukovu píseň „Něžné dotyky“.

Po Leoně Machálkové se slova ujali moderátoři Bára Basiková a Petr Kolář a producent Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Producent Oldřich Lichtenberg přišel publiku oznámit, kolik peněz tento večer přinesl, a jak budou rozdělenySpolečně zhodnotili dnešní večer a předali šeky z výtěžku tohoto koncertu. Polovina výtěžku bude předána vdově Evě Mukové jako příspěvek na vzdělání malé Noemi, druhá polovina bude předána Nadaci „Pomozte dětem“. Následoval dlouhý solidární potlesk publika. Oldřich Lichtenberg poděkoval všem umělcům, že si udělali čas a přišli bez nároku na honorář tento večer zazpívat.

Jako poslední host se mikrofonu ujala stálice českého hudebního nebe Helena Vondráčková, Závěr večera patřil Heleně Vondráčkové a Petru Kolářovikterá s Petrem Mukem účinkovala v muzikálu Mona Lisa, kde s velkým úspěchem ztvárnila matku Mony Lisy. V závěru večera zazněl duet „Stín katedrál“, který Petr Muk převzal z původního repertoáru Václava Neckáře a znovu z něj udělal hit. K Heleně Vondáčkové se nyní přidal Petr Kolář. Tato píseň byla důstojným zakončením vzpomínkového koncertu na zpěváka, muzikanta, autora Petra Muka, který náhle zemřel na konci května letošního roku ve věku 44 let. Zůstane na něj milá vzpomínka a krásné písničky, které budou jistě ještě dlouhá léta dělat radost svým posluchačům.

Komentáře k článku

avatar thenardier
0
 
 
ježiš no to zas je článek...pravopisné chyby a i faktické chyby,divim,se,že to musicalnet.cz vůbec zveřejnuje...
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Vážený čtenáři,
pokud sleduji Vaše reakce globálně, pak by v podstatě nikdo neměl psát a zveřejňovat nic, protože vše je z Vašeho pohledu špatně. Naštěstí názory, jako je ten Váš, nemohou naše redaktory rozházet. Zatím jsem od Vás krom kritik všude možně různě, ale neviděla nic, čím byste se mohl pochlubit Vy sám.. že by to bylo proto, že toho sám nejste schopen? Netvrdím, že naši redaktoři jsou dokonalí a nedělají žádné chyby. Pokud nám však chcete něco vyčítat, tak konkrétně, jinak budu Vaše příspěvky považovat za prázdné nepřínosné plkání frustrovaného jedince a budu je bez reakce mazat, protože v tomto pojetí jsou nepřínosné.. Díky za pochopení a těším se, že pro změnu přijdete s něčím použitelným.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar thenardier
0
 
 
tak třeba..muk nikdy v draculovi nehrál.....a písen se dozpívává a ne dospívává...!!!to jsou znalosti dítěte prvního stupně ZŠ...a o frustrovaném jedinci si ty kecy laskavě nechte..nevíte,kdo se za nickem skrývá,navíc,než se prezentovat takto s chybami,tak radši vůbec..má úcta dámo
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Takže milý a laskavý čtenáři,
k první faktické připomínce neboli Dracula. Předpokládám, že máte na mysli tento odstavec:
"Zpěvák a muzikálový bard Marián Vojtko přišel vzdát hold svému mnohaletému kolegovi Petrovi Mukovi slavnou árií „Nespravedlivý Bůh“ z muzikálu Dracula, ve kterém alternoval hlavní roli s Danielem Hůlkou a Josefem Vojtkem. I přes svou momentální hlasovou indispozici to na něm skoro nebylo znát a Marián vložil do písně vše, zpíval naplno a hlavně srdcem."
V tomto odstavci kolegyně hovoří v souvislosti s Draculou pouze o Mariánu Vojtkovi, nikoli Petru Mukovi, což z kontextu zcela zřetelně vyplývá. Jediná zmínka o zemřelém kolegovi zní, že mu příšel MV draculovskou árií vzdát hold. Doporučuji pozorněji číst - pochopení obsahu psaného sdělení je též znalost dítěte prvního stupně ZŠ ne-li ještě dřívější, když už jsme u toho mentorování, že!

Skutečně netuším, kdo se pod tímto nickem skrývá a vůbec mne to netrápí, to mi věřte! Nicméně tím, že pročítám diskuse a články u konkurence, tak se s Vaším projevem setkávám poměrně často a je "jak přes kopírák". Ještě jsem neviděla, že by se Vám něco líbilo, nebo snad dokonce pochvalu, a ani nějaké větší souvislé zhodnocení. Čili negativní postoj až do morku kosti - takže je mi líto, ale kecy si rozhodně nenechám.

To, že občas některý z redaktorů přehlédne nějakou gramatickou chybku se bohužel stává, a za slušná upozornění jsme i vděčni, představte si to! Nikdo není dokonalý - tedy samozřejmě kromě Vás! Má úcta pane



* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar thenardier
0
 
 
na mysly mám toto....Dalším hostem na koncertě byla dlouholetá muzikálová kolegyně Petra Muka zpěvačka Leona Machálková. Ztvárnila mnoho rolí, kde jí byl Petr Muk rovnocenným partnerem a společně nazpívali několik nezapomenutelných písní. Songem „Jsi můj pán“ připomněla Petrovo působení v muzikálu Dracula. Jako druhou píseň zazpívala nezapomenutelnou Mukovu píseň „Něžné dotyky“......a ta pravopisná chyba je najednou už opravena...sbohem
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Homolková
0
 
 
Dobrý den, věcnou chybu jsem v článku opravila, děkuji za upozornění. Diskuzi na téma pravopis s Vámi ráda rozvinu, až ho sám zvládnete. Do Nového roku 2011 Vám přeji hodně zdraví, trochu více tolerance, velkorysosti a optimismu. Těší nás, že nám zvedáte návštěvnost a že Vám naše články nejsou lhostejné.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Jistě, že pravopisná chyba je opravena, na toto téma jsem se celkem jasně vyjádřila, že podobná upozornění vítáme, tak ji tam snad jen proto, že jste na ni upozornil Vám vlastním způsobem, nebudu nechávat.
A pokud byste jasně upozornil i na daný odstavec s Leonou Machálkovou, kde skutečně byla faktická chyba, pak bych ji opravila také. Možná pokud byste se zdržel Vašich "vlídných komentářů" a skutečně přišel rovnou s faktickou připomínkou, byl byste jistě vítaným čtenářem a nemuseli bychom rozvíjet debatu o ničem. I tak však děkujeme za upozornění.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Honza
0
 
 
Dobrý den - upozornění: spoluautorem nové písně NEBE, NEBE Ilony Csákové není Jan "Regent", ale Jan REJENT . Díky!
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Veronika Pacasová
0
 
 
Děkujeme za upozornění, opraveno.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.