Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Animata tancem pomohla!

Mrtvá nebo živá? Toť otázka. - Péťa Šedivá v Červené masceV pátek 19. listopadu 2010 v 19 hod. se v Salesiánském divadle v Praze 8 – Kobylisích konalo benefiční představení skupiny scénického historického tance Animata a jejich hostů. Výtěžek představení byl věnován na obnovu Základní školy a Základní umělecké školy ve Frýdlantu v Čechách, které byly postiženy letošními povodněmi. Pojďme se společně podívat, jak se na večeru tančilo, šermovalo a zpívalo.

Večer uváděla herečka Barbora Leierová v krásném dobovém kostýmu. Bára Leierová představila a vyzpovídala Vladimíra Hrdinu, zástupce škol ZŠ a ZUŠ ve FrýdlantuNejprve pozvala na jeviště zástupce ředitele ZŠ a ZUŠ ve Frýdlantu pana Vladimíra Hrdinu, který několika větami popsal situaci, která při povodních nastala. V dojemné řeči vzpomněl na lidi, kteří mu mezi prvními poslali mail s dotazem, kdy mají přijít uklízet. Pan Hrdina se vyjádřil ve smyslu, že je rád, že jeho víra v dobré lidi, kteří jsou ochotni pomoci v nouzi, ho nezklamala. Vyjádřil potěšení, že Animata dnešní benefiční koncert uspořádala a podotkl, že je pro něho podstatné to, že účinkující jsou ochotni takový večer uspořádat víc, než třeba peníze. Neznámý cizinec se vetřel na knížecí karnevalDává mu to jistotu, že v problémech člověk nezůstane sám a že projevený zájem je kolikrát víc, než samotná finanční pomoc.

Představení začalo vystoupením taneční skupiny Animata. V premiéře jsme mohli zhlédnout výpravné taneční drama z renesančních Benátek s názvem Červená maska, které vzniklo na motivy povídky Maska červené smrti Edgara Alana Poe. V roli Smrti tančila Bára Kadleco. Prospero se Smrti vysmíval… ta však náhle ukázala svou převahuChoreografii vytvořila Yvetta Hubičková, hudební a zvukovou koláž zpracoval Jiří Bartoš, scénáristicky a režijně se představení ujala Martina Olejárová, která navrhla i kostýmy.

Jedná se o dramatické setkání knížete Prospera (Michal Kolda) se Smrtí, které se vysmívá a před kterou se snaží ukrýt ve svém paláci. Příběh je zasazen do renesančních Benátek a odehrává se na maškarním plese. Honosné kostýmy jsou ukázkou italské, resp. benátské renesanční módy a jsou doplněny originálními benátskými, ručně malovanými maskami. Po dramatické Masce následovalo Pirátské odlehčení v podání šermířské skupiny BurdýřiHudebním doprovodem tance jsou původní italské skladby ze 16. století, které jsou rockově upraveny, což umocňuje jejich dramatičnost.

Animata si pro dnešní večer pozvala i vzácné hosty, a tak se nám jako druhý bod programu představila jedna z našich nejúspěšnějších skupin historického šermu Burdýři. Vzletným příběhem z Karibiku s názvem Piráti se nám představili v příběhu až po okraj naplněným dobrodružstvím. Velmi se mi líbil vtipný výběr hudby ze známých akčních filmů, Burdýři nám předvedli skutečně vtipné parodie třeba na Zorro mstitel, Růžový panter, James Bond, Titanik a mnoho dalších.

Piráti byli podaní s velkou nadsázkouDivákům se líbily krásné kostýmy, trojhranné klobouky, neodmyslitelné pirátské rekvizity a staré historické zbraně, které ani na chvíli nezahálely. I když měly bitky nacvičenou choreografii, z první řady to vypadalo opravdu věrohodně, takže jsem měla chvílemi strach, jestli mi některý z pirátů nepřistane na klíně. Skupina Burdýři vystoupila ve složení Jiří Kučera, Jindřich Dubín, Jakub Švec, Zdeněk Kadlec, David Hodač, Josef Dvořák, Josef Andrášek, Roman Hrubý a nechyběla ani jediná dáma Marie Anna Kutilová, tn_MS10C-071866která si v ovládání mečů a kordů s piráty v ničem nezadala.  

V dalším čísle pokračoval soubor Animata taneční skicou o strastech a slastech hradních paní, inspirovanou dobou trubadúrů a kurtoazií středověku s názvem Gotika nobile. Choreografie tohoto tanečního čísla se ujaly Vlasta Marčanová, Barbora Kadlecová a Martina Olejárová, která se také ujala scénáře, hudební koláže, kostýmů a režie. Petr Opava ovládá hru na více nástrojů současněOpuštěné dvorní dámy tráví čas rozjímáním, tancem s květinovými věnci, závoji a čekáním na své rytíře. Za kamennou zdí však nezapomínají ani na radosti veskrze světské… Atmosféru středověkého fraucimoru umocnily dochované skladby francouzských trubadúrů ze 13. století a překrásné, náročně zpracované repliky raně gotických kostýmů. Příběh má úsměvnou pointu, v hlavní roli se představila Monika Kněžková.

Jako druhý host večera vystoupil trubadúr Galahad Petr Opava, jehož mohutný bas nepřehlédnutelně kraluje v divadelních představeních a muzikálech Robin Hood či Excalibur v Divadle Kalich nebo Oidipus a Antigona v Metropolitním divadle. No to snad nee, hoděj tu své špinavé spodky a zmizí do hospody!Tento multiinstrumentalista přispěl ke zdárnému průběhu večera třemi písněmi, a to bojovnou, milostnou a pijáckou. Své vystoupení doprovázel velmi vtipným průvodním slovem.

Závěr benefičního večera patřil opět skupinám Burdýři a Animata. Rozloučili se s námi úsměvným komponovaným představením Vzpoura markytánek, kde jsme si opět dosyta užili nejen šermu a tance, ale hlavně vtipných choreografií a zápletky, která měla velmi vtipnou pointu. Pánové starejte se, my odcházíme…V roli těhulky se představila Petra Šedivá. Diváci si tak dosyta užili i krásné kostýmy a mohli si vychutnat oba soubory ve společném čísle.

Za skupinu Animata se představily Bára Kadlecová, Monika Kněžková, Petra Šedivá, Helenka Dachovská, Martina Kosmáková, Kateřina Šedivá, Věra Štědronská, Milena Lacinová, umělecká vedoucí, choreografka a kostýmní výtvarnice skupiny Martina Olejárová a samozřejmě také pánská ozdoba souboru Michal Kolda. Vznikla tradice - pro koho bude Animata tančit příště, je zatím ve hvězdáchZvuk představení měl na starosti Jiří Matula, organizačně se celé akce ujala Vlasta Marčanová a Juráš Marčan s přítelkyní Adélou, inspici bravurně zvládla Darja Sedmíková.

Co říci závěrem? Účinkující, kteří vystoupili na tomto benefičním koncertě zdarma, tančili krásně a dali do toho opravdu všechno. Bylo vidět, že je účinkování těší. Pro ZŠ a ZUŠ ve Frýdlantu se vybralo celkem 4.200,- Kč. Všem účinkujícím je nutno poděkovat, že své umění a svůj čas věnovali na dobrou věc a pomoc potřebným.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.