Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Čo sa týka lásky - debutové CD Mira Šmajdy

Obal CD zaujme na první pohledZpěvák Miro Šmajda vydává své debutové album s názvem Čo sa týka lásky. Protože byl hostem na prázdninové výstavě hraček pro zdravotně postižené děti s názvem Léto plné hvězd, jehož byl Musicalnet.cz mediálním partnerem, samozřejmě nás Mirovo první CD zajímá a věříme, že bude zajímat i naše čtenáře. Kromě dvou skladeb, na jejichž hudbě se podíleli všichni členové kapely, je Miro Šmajda autorem všech písní, a to jak hudby, tak textů. Album v produkci Milana Cimfeho vznikalo v průběhu léta 2010 ve studiu Sono Nouzov. Natáčení bylo v jednu chvíli ohroženo Mirovou autohavárií, ze které se naštěstí brzy zotavil, a zdárně album dokončil, byť kvůli tomu musel absolvovat i několik cest z Košic do Prahy letadlem. Vše nakonec dobře dopadlo, CD je na světě a my se na něj nyní můžeme podívat podrobněji.

Miro se seznámil s vítězi castingu na muzikál Robin Hood na výstavě Léto plné hvězd

Až na závěrečnou anglicky zpívanou skladbu (a zároveň první singl k CD Čo sa týka lásky) „Last Forever“ a českým textem opatřenou píseň „Svět“ je celé album nazpívané ve slovenštině. Na hudební složce alba se podílela doprovodná kapela Mira Šmajdy Rosemaid, kterou tvoří čtyři muzikanti ve složení Tamás Belicza (baskytara), Roman Birkuš (kytara), Miroslav Bitomsky (kytara) a Jaroslav Žigo (bicí). Zároveň s vydáním alba bude uveden do médií již druhý singl a videoklip „Baby“.

Koho Miro Šmajda zaujal už v první Česko – Slovenské SuperStar, kde na sebe výrazně upozornil svými originálními nápady a smyslem pro show na jevišti, bude při poslechu CD jistě mile překvapen, neboť jeho debutové album Čo sa týka lásky dává Mirovi prostor projevit se nejen jako zpěvákovi, ale hlavně také jako autorovi hudby i textů. Je to tedy něco, co v SuperStar neměl šanci představit. Skladby uvedené na albu má však Mirova doprovodná kapela Rosemaid na repertoáru již delší dobu, takže by se zdálo, že pro návštěvníky Mirových koncertů CD již takovým překvapením nebude. Ale to by nebyl Miro, aby své fanoušky stále něčím nepřekvapoval. Písně na CD uslyšíte v novém kabátě, než jak je znáte z živého provedení. A je to jen dobře.

''Čo sa týka lásky'' v Mirově komorním provedení pouze s klavírem bylo pro mnohé velkým překvapením

Jako takové je album Čo sa týka lásky hlubokou sondou do Mirovy duše. Image tvrdého rockera dává tušit překvapivě jemné a poetické jádro, plné vyzrálosti a moudrosti, kterou by člověk čekal spíše u daleko staršího umělce. Ke zpracování některých velmi závažných témat člověk potřebuje určité životní zkušenosti... Zde Miro velmi příjemně překvapil hloubkou myšlenek a hlavně odvahou pustit se na tenký led a do témat, která by od něj možná nikdo nečekal. Mám na mysli třeba píseň „Vraždy“, „Svět“ nebo „Zabudnutí“, ale i další. Nutno přiznat, že všechna vážnější témata zpívá Miro procítěně a bez klišé, člověk mu musí věřit každé slovo.

Miro dokáže oslovit divačky všech věkových skupin

Mám-li se vyjádřit k celkovému zvuku alba, opět mohu jen chválit. Dramaturgicky je velmi dobře postavené, pestré. Rockově laděné skladby střídají poetické balady, které dokážou rozechvět romanticky naladěná srdce citlivějších povah. Kapela šlape, ve všech skladbách dostávají jednotliví hráči prostor projevit se i v sólových pasážích, krásné jsou například hlavně kytary. Mile mne překvapily nápadité aranže, které rozhodně nenudí, naopak se tam pořád něco děje a CD působí díky tomuto zvuku vskutku barevně. Většina skladeb alba je velmi dobře smíchaných, žádná složka nevyčnívá, naopak mix ctí i dynamiku skladeb, můžete si vychutnat plný zvuk kapely i tiché, procítěné pasáže. Nepatrnou vadou na kráse je mix několika málo „tvrdších rockových“ skladeb, kde je zpěv trochu potlačen na úkor zvuku kapely, a tak v některých místech není rozumět textům. Je to škoda, protože Miro je nadějným textařem s obsahem, který má šanci oslovit posluchače.

Záhadná dívka z obalu CD prozrazena - tady se Miro s Radkou seznámil a začalo jejich přátelství

Obsah CD skutečně nápaditě dolaďuje – nebo přesnější by bylo napsat prodává – jeho obal, na kterém se Miro objímá s decentně svlečenou dívkou. (Nebylo těžké vypátrat, že onou dotyčnou je mladá talentovaná herečka, zpěvačka a tanečnice Radka Pavlovčinová; v současné době ji můžete vidět například v roli čarodějnice v muzikálu Robin Hood v Divadle Kalich, kde skutečně exceluje.) Obal alba zcela jistě vzbudí pozornost a diskuze. Žádný člověk neprojde v obchodě kolem regálů s CD, aniž by se zastavil a musel se jít podívat blíž, zaujme na první pohled. Miro při focení nepřekročil hranici nevkusu, naopak akt působí velmi příjemně, něžně, romanticky a určitě nebude pohoršovat. Samozřejmě nějací puritáni se vždycky najdou, ale diskuze na toto téma může v tomto případě jen prospět zvýšenému zájmu o CD a v neposlední řadě hlavně o jeho obsah. A o tom to je. Obal CD hodnotím tedy jako výborný tah.

Miro je opravdu všestranným umělcem, komorní poloha s klavírem mu sedí stejně jako velká show s celou kapelou

Celkově tedy album Čo sa týka lásky hodnotím jako velmi zdařilé, u debutu zpěváka vzešlého z řad Superstar až mimořádně zdařilé. Jistě je to právě tím, že CD je autorským počinem Mira Šmajdy, a dává nám poměrně komplexní pohled na jeho osobnost v cela nových polohách. Pokud si zpěvák dovede sám napsat hudbu i texty, je to nejen velká výhoda, že zpívá to, co skutečně chce a cítí, ale znamená to pro něj i jistotu, že nikdy nebude závislý na jiných autorech. Těch skutečně dobrých je málo a navíc se ne vždy musí trefit přesně do zpěvákova vkusu. Podívejme se tedy na jednotlivé skladby detailně.

Kvapky
Nahrávce dominují kytary a bicí, výrazný Šmajdův zpěv, ve kterém je cítit příjemné napětí. Miro má skvělý výraz, posluchač má pocit, že ve skladbě se „něco děje“, a není to jen pocit. Zdálo by se, že text je o nočním dešti, avšak ve slokách se začínají objevovat krásné metafory a poezie, což celou skladbu příjemně okoření a nechá ve vzduchu viset nostalgický pocit. Krásná kytarová mezihra.

Miro občas dostává originální dárky - třeba svou malou kopii

Baby
U fanoušků na koncertech jeden z nejoblíbenějších Mirových songů. Písnička v plném nasazení frontmena i celé kapely. Výhodou CD je, že je na rozdíl od koncertů konečně rozumět textu a s potěšením musím konstatovat, že je příjemný. „Baby“ je druhý sigl, ke kterému v produkci Sony v současné době vzniká videoklip.

Svět
Rocková skladba s českým textem plným poetických obratů je Mirovým hloubavým pohledem na svět kolem nás. Kombinací svižného hudebního pojetí s nostalgickým textem namíchal Miro skutečně zajímavý koktejl. Skladba má napětí, je chytlavá, snadno zapamatovatelná a já jsem si ji s chutí pustila několikrát po sobě. Pokud by ji hrála rádia, má tato píseň všechny předpoklady stát se hitem. 

Po každém koncertě se Miro věnuje fanynkám, jistě tomu tak bude i na turné k CD

Čo sa týka lásky
Balada, při které se člověk nevyhne otázce, kde se to v jednadvacetiletém klukovi bere, že se pustí do podobného tématu a že se tak přesně dokáže vcítit do skrytých zákoutí ženské duše. Krásná skladba, která bere za srdce. Miro ji hrává jednak v komorním provedení jen s klavírem nebo na koncertech v rockové podobě s kapelou. Obě mají něco do sebe. Na albu si můžeme vychutnat velmi zdařilou a citlivou kombinaci obojího. Miro se nám zde poprvé představuje i jako sólový klavírista, což bude pro mnohé, kteří ho znají ze Superstar a živých koncertů s kapelou, jistě velkým a milým objevem. Ve skladbě mě opravdu zaujala aranž, která hýří originálními nápady, poprvé se objevují dvojhlasy, ale není jich přespříliš, skladba je jimi jen tak akorát okořeněná. Miro velmi citlivě pracuje i s ozvěnou, s dynamikou a efektními pauzami, krásné pomalé pasáže střídá refrén s plným zvukem kytar. „Čo sa týka lásky“ je pro mne skutečnou hudební lahůdkou.

Pod vodou
Do Mirova publika usedají převážně příslušnice slabšího pohlavíPříjemná slovensky zpívaná skladba, kterou si fanoušci oblíbili na Šmajdových koncertech. Je vidět, že příroda je Mirovi velkou inspirací a v kombinaci s nostalgií dobře funguje. Ovšem zařazením po lahůdce „Čo sa týka lásky“ na mne působí trochu… jak to říct, abych se nedotkla… zkrátka oddechově, hudební plochy zdaleka nehýří takovými nápady jako předchozí skladba.

Zabudnutí
 V této písni se Miro zamýšlí nad lidmi, kteří beze stopy zmizí, nad lidskou lhostejností, nevšímavostí a anonymitou. I když má skladba zajímavou aranž a záměrem bylo patrně předvést také trochu Mirův pověstný rockový „ječák“, po zvukové stránce si nemohu odpustit poznámku, že hlas zpěváka se ve zvuku nástrojů poněkud ztrácí a v refrénech posluchač musí hodně natahovat uši, aby rozuměl textu. Což je skoro škoda.

Když přijela opravdová hvězda...

Vraždy
Závažné téma o tom, jak člověk ubližuje zvířatům. Je záslužné, že se Miro zabývá touto problematikou. Pokud by mělo toho CD vzniknout právě kvůli této skladbě, určitě by splnilo svůj účel. Miro je zpěvák, který oslovuje a ovlivňuje především mladou generaci, a jak je vidět, velmi dobře si je vědom toho, že popularita nemá jen svou příjemnou stránkou, ale že to znamená také určitou zodpovědnost. A pokud může být pro mladé lidi, a vlastně nejen pro mladé lidi, příkladem, u této skladby se mu to na sto procent povedlo. Kdo není lhostejný, skladba mu vžene slzy do očí a má na to posluchače zasáhnout na nejcitlivějším místě.

Suchý ľad
Píseň „Suchý ľad“ je z těch šlapajících, chlapci z kapely předvádějí své kytarové umění a bicí také nezůstávají pozadu. Bohužel opět musím konstatovat, že Miro sice zpívá dobře, ale pěvecká linka je trochu potlačená na úkor nástrojů, takže v refrénech není příliš rozumět textu. Je možné, že se to stalo zdvojením pěvecké linky. Navíc je tím potlačena pěkná barva Mirova hlasu.

Romantické skladby v komorním provedení jen s klavírem Mirovi skutečně sedí

Trosky
Další rockový nářez s výraznými bicími, skladbě dominuje pěkný efekt kytar rozložených do sterea. Kapela zde dostává velký prostor, ale opět bohužel trochu na úkor zpěvu. Nemohu se ubránit pocitu, že komorní poloha sedí Mirovi víc. To, co funguje na živých koncertech, v tomto případě na CD příliš nevyznívá.

Scény
Píseň scény je už třetí píseň po sobě, která je nahraná v rockovém duchu. Pro některé posluchače to bude „nářez“, pro jiné už se to může zdát trochu jednotvárné. Opět mám problém s mixem skladby, hudba je příliš hlasitá, což by u rockové skladby ani nevadilo, ale pokud je to na úkor srozumitelnosti textu, pak to úplně v pořádku nebude. Zvláště když Miro v jiných skladbách ukázal, že to není nic nemožného.

Na besedách k CD bude jistě s Mirem legrace jako byla na letní výstavě

Last Forever
První tóny skladby „Last Forever“ jsou po třech předchozích rockových „nářezech“ balzámkem pro uši. Jak patrno, střídání pomalých slok se svižnějším rockovým refrénem Mirovi svědčí. Ve slokách dobře vynikne Mirova barva hlavu, má v nich prostor pro výraz a pro Mira charakteristické napětí. Přitvrzení v refrénu všechny klady ze slok jen podtrhne. Tato skladba je i dobře smíchaná, takže je Mirovi dobře rozumět (mám na mysli artikulaci). První singl, který byl nasazený do rádií a v řebříčcích popularity si vedl zatím výborně. V  hitparádách se dlouho držel na prvních pozicích, uvidíme, jak si povede nadále. „Last Forever“ je jediná skladba na CD natočená v angličtině, což by mohla být její nevýhoda, ale zatím si u fanoušků stojí více než dobře. Jak se sám Miro svěřil na svém webu, vyznává se v písni z nenaplněné lásky k jedné dívce. CD Čo sa týka lásky tedy uzavírá skladba, která má také největší předpoklady stát se hitem.

K vydání CD se chystá turné a řada setkání s fanoušky

Pokud Mira neopustí múzy a nápady, máme se do budoucna jistě na co těšit. Debutovým albem sice sám sobě nasadil dost vysokou laťku, ale naštěstí není z těch, kteří by neměli odvahu a chuť překážky s grácií zdolávat. Jak mi sám prozradil, materiál na druhé CD už má z poloviny připravený. To je však jedna stránka věci. Druhou stránkou je volba kvalitního managementu, který by hudbu interpreta dokázal nejen dobře prodat, dostat ji do rádií a na televizní obrazovky, ale aby umělci vytvořil i klidné zázemí a inspirativní prostředí pro jeho tvorbu. A to v džungli showbyznysu není vůbec snadná záležitost, jak už jsme v minulosti u většiny vítězů typu SuperStar mohli vidět. Popřejme tedy Mirovi i při této volbě šťastnou ruku, další krásná CD a hlavně hodně spokojených posluchačů.

Playlist CD Čo sa týka lásky
Kvapky 3:18
Baby 3:40
Svět 3:21
Čo sa týka lásky 3:48
Pod vodou 4:04
Zabudnutí 3:30
Vraždy 4:40
Suchý ľad 3:19
Trosky 2:57
Scény 3:24
Last forever 3:35
Celkový čas 39:35

Komentáře k článku

avatar lucka
0
 
 
mirooo je užastny držim mu palce aby se mu dařilo dale jako tedkom
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar miky
0
 
 
Přejeme Mirovi a jeho kapele Rosemaid ještě hodně tak zdařilých alb,jako je CD Čo se týká lásky!!!Je to skvělé!!!Jen tak dál!!
Velmi zdařile napsaný článek.Chválíme jeho obsah ,napsáno tak,jak to cítíme i my.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Míša
0
 
 
Děkuju za hezky napsanou recenzi. Kapele a Mirovi přeju v budoucnosti hodně úspěchů v jejich hudební kariéře :)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Baska
0
 
 
Superstar bola pre Mira len odrazový mostík – a vďaka zaň.
CD Čo sa týka lásky už mám doma, a je to po rokoch prvý album, ktorý som si od slovenského interpreta kúpila. Najviac sa mi na ňom páči to, že je rôznorodé, každá pesnička je iná, má svoj príbeh i emócie. Nemám tak pocit, že celý album počúvam tú istú pesničku, ako pri mnohých iných autoroch. Páči sa mi každá pesnička, pretože každá nesie v sebe úplne niečo iné. Sú tam skvelé tvrdé rockové veci ako Scény alebo Trosky, stredný prúd v podobe Baby, ale aj krásne pomalé pesničky Last Forever, či Vraždy.
Album ma prekvapil v tom najlepšom, a som veľmi rada, že môžem počúvať po dlhšej dobe skvelú hudbu!
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.