Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Sherlock Holmes navštívil Hudební divadlo Karlín

Ředitel Egon Kulhánek může být hrdý na další úspěšný titul HDKVe čtvrtek 18. října 2018 uvedlo Hudební divadlo v Karlíně v Praze ve světové premiéře muzikál Legenda jménem Holmes. Autorem hudby, libreta a písňových textů je Ondřej Gregor Brzobohatý. Vedení představení se ujal v Karlíně již osvědčený režisér Gabriel Barre. Scénu velmi nápaditě a originálně ztvárnila Michaela Horáčková Hořejší, herce do krásných dobových kostýmů oblékla návrhářka Kristina Záveská. Hudebního nastudování a dirigentské hůlky se ujal zahraniční host Chuhei Iwasaki, company i hlavní představitelé tančili v choreografii Karen Sieber. Pojďme se nyní společně podívat, jak se společné dílo tvůrcům vydařilo.

Režisér Gabriel Barre s autorem muzikálu Ondřejem Gregor Brzobohatým byli s ohlasem publika spokojeníOndřej Gregor Brzobohatý, autor hudby, libreta a písňových textů, měl z těchto tří složek asi nejšťastnější ruku v hudebním ztvárnění díla. Divákům nabízí široký záběr žánrů od popu, keltské až po dixieland, těšit se můžete dokonce i na nefalšovanou bavorskou jódlovačku. Ondřej dovede napsat hit, jak už v minulosti několikrát prokázal. Jestli si diváci budou melodie z muzikálu broukat cestou domů, ukáže jistě čas. Texty písní jsou také víceméně zdařilé. Za nejslabší z těchto tří složek lze pokládat libreto, které je složeno ze dvou téměř shodných dějových linek.

Ivana Chýlková a Vojta Dyk si své roli opravdu užívaliPříběh legendárního detektiva se neustále prolíná s osudem jeho autorem Arthura Conana Doyla, který už má detektiva dost a rád by se ho už zbavil. Oba musí čelit padouchovi v podobě profesora Moriartyho/nakladatele Cromwella a oba jsou beznadějně zamilováni do krásné Irene/Louisy. Protože se jedná o dvojrole, divák se brzy při objevení druhé dvojice dovtípí, co bude v ději následovat, což při délce představení tři hodiny ke konci nemusí být pro některého diváka již zajímavé. Děj je naštěstí protkán zdařilými vtipnými replikami, takže návštěvníci divadla odcházejí z představení spokojeni.

Anna Fialová svým výkonem mnohé velmi mile překvapilaV hlavní dvojroli Holmese a Doyla se na premiéře představil Vojtěch Dyk, který exceloval jak po herecké, tak především po pěvecké stránce. Obě role si užívá, bravurně mezi nimi proplouvá a plynule přechází od jedné ke druhé. Je znát, že tato dvojrole mu byla ušitá na míru, Brzobohatý využil všech poloh Vojtěchova hlasu a dal mu možnost předvést jeho velký hlasový rozsah, jeho herecké kvality a komediální talent.

Jan Sklenář exceloval v dvojroli padouchů Moriartyho a CromwellaSkvělé pěvecké výkony odvedli i další aktéři. Marek Holý coby Watson i doktor Feud, výborný byl Jan Sklenář v dvojroli padouchů Moriartyho a Cromwella, u něj ovšem občas trochu vadila poněkud jednotvárná přehrávaná nadsázka. Pěvecky velmi příjemně překvapila Anna Fialová jako Irene/Louisa. Role hospodyně Hudsonové sedla jako ulitá po všech stránkách vynikající Ivaně Chýlkové. Filip Rajmont v roli inspektora Lestrada svým pěveckým výkonem nijak nepřesvědčil, ale bodoval svým hereckým nasazením.

Všichni, kteří se na muzikálu podíleli, se samozřejmě museli společně vyfotografovatV muzikálu Legenda jménem Holmes se můžete těšit na excelentní herecké výkony, uchvacující scénu, z níž vám v paměti nejvíc utkví nejspíš ohromující efekt s přijíždějícím vlakem, decentní barevně vyladěné kostýmy, tradičně vynikající živě hrající orchestr a v neposlední řadě skvělá company, která nejen výborně tančí, ale i živě zpívá. Premiéru publikum odměnilo bouřlivým potleskem ve stoje, zdá se tedy, že Hudební divadlo Karlín má na svém repertoáru další pro diváky lákavé představení.

Vstupenky zakoupíte v pokladně Hudebního divadla karlín nebo v obvyklých předprodejích.

 

Tvůrčí tým
Hudba, texty, libreto  Ondřej Gregor Brzobohatý 
Režie Gabriel Barre
Choreografie Karen Sieber
Hudební nastudování Chuhei Iwasaki
Scéna Michaela Horáčková Hořejší
Kostýmy Kristina Záveská
Sbormistr Sára Bukovská
Light design Pavel Dautovský
Sound design Petr Ackermann
Odborný poradce trikové náplně muzikálu Jaroslav Kunc
Choreografie bojových scén Norbert Bidrman

 

Obsazení
Sherlock Holmes / Sir Arthur Conan Doyle  Vojtěch Dyk / Lukáš Janota
Irene Adlerová / Louisa Hawkinsová Anna Fialová / Kristýna Daňhelová
Dr. John Watson / Dr. Sigmund Freud Marek Holý / Denny Ratajský
Profesor Moriarty / Virgil Cromwell Jan Sklenář / Petr Vaněk
Paní Hudsonová Ivana Chýlková / Jaroslava Kretschmerová
Inspektor Lestrade Filip Rajmont / Jaromír Dulava

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.