Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Mejdan roku aneb Michal David oslavil svých 50 ve velkém stylu

Discopříběh nebo pekelná show?Michal David oslavil svou padesátku v nabité O2 Aréně společně s patnácti tisíci svých fanoušků a předvedl strhující a energií nabitou nonstop tříhodinovou show s názvem „Mejdan roku“, za kterou by se nemusela stydět ani jakákoliv světová hvězda.

Některé ze skladeb se odehrály v symfonickém obsazeníScéna byla pojata velkolepě, Michal David exceloval se svými klávesovými nástroji na zvýšeném centru jeviště, a kolem se na nižších patrech jeviště a menších pódiích po stranách objevoval sbor, malý smyčcový orchestr a samozřejmě nesměl chybět ani od Davida neodmyslitelný diskžokej. V popředí velkého jeviště se střídaly skvělé tanečnice v téměř vše odhalujících kostýmech, Ruská Máša není česká Dáša...ve výborné formě moderující Leoš Mareš a všichni sólisté, hosté této Davidovské megashow.

Detaily mohli diváci sledovat na dvou velkoplošných obrazovkách. Obrovské centrální plátno na pozadí scény dokreslovalo atmosféru koncertu jednak ukázkami z divadelních představení a v neposlední řadě i nápaditými efekty, které výborně doplňovaly celou světelnou a pyrotechnickou show. Nechyběly ohnivé plamenomety, oblaka umělé mlhy, výbuchy rachejtlí ani pestrobarevných konfet.

Céčka - snad nejznámější symbol jednoho z hitů Michala Davida nemohl chybět na tomto mejdanu.Koncert měl skvělou dramaturgii, písně byly sestaveny do bloků, které se střídaly tak, že se člověk neměl šanci ani chvilku se nudit. Po úvodním videoklipu "Decibely lásky" s Filipem Renčem a Karlem Gottem byl oslavenec Michal David přivítán bouřlivým potleskem a hned v úvodu rozhýbal celou O2 Arénu svižnou směsí svých nejznámějších hitů z počátků své hudební kariéry, mezi kterými nemohly chybět hity „Nonstop“, „Discopříběh“, „Pár přátel“ nebo „Colu, pijeme colu“. Michal David si vážil svých fanoušků (i jejich peněz)Atmosféru diskotéky dokreslily ukázky z filmu v pozadí a tanečnice pod pódiem s Michalem Davidem, takže se celá Aréna okamžitě roztleskala a přidala i se zpěvem.

Skladbu „Největší z nálezů a ztrát“ věnoval Michal před nedávnem zemřelému Petrovi Mukovi a své dceři Kláře, díky níž se před pár týdny stal dědečkem. Píseň „Každý mi tě, lásko, závidí“ věnoval své ženě Marcele, s níž žije už 26 let. Vtipný Leoš Mareš poznamenal, že Michal David slaví vlastně jen třicetiny, protože do svých dvacetin používal rodné jménoPozdravit Michala přišli i jeho kolegové z muzikálů Ladislav Štancl.

Do muzikálů, k nimž David stvořil hudbu, nás pak vzaly na výlet hvězdy, které v nich ztvárnily hlavní role. Monika Absolonová, Kamila Nývltová a Ilona Csáková předvedly úžasnou „Kleopatru“, ukázkami z muzikálů „Tři mušketýři“ a „Angelika“ se představili Marián Vojtko, Bohuš Matuš, Josef Vojtek a Bohouš Josef, Leona Machálková, Petra Janů a Petr Kolář. Daniel Hůlka uzavřel blok mMichal David pokřtil své troj CD hned poté, co předal dary hned třem nadacímuzikálů premiérovou ukázkou z chystaného muzikálu Kat Mydlář.

Po prvním bloku muzikálu „Kleopatra“ byl na jevišti slavnostně pokřtěn speciální soubor CD a DVD s názvem „David 50“, na kterém posluchači najdou průřez Davidovy hudební kariéry s jeho největšími hity.

Michal David předává šeky Kapce naděje, La Sophii a nadaci Děti-kultura-sportMichal David ani tentokrát nezapomněl na charitu, šeky s výtěžkem z jeho narozeninového koncertu si přišly vyzvednout zástupkyně nadace Kapka Naděje – Vendula Auš Svobodová, nadace La Sophia – Iveta Blanarovičová a nadace Děti, kultura a sport.

Velmi působivé bylo následující zařazení Davidových romantických skladeb, které zazpíval sólově jen s klavírem na kulatém otáčivém pódiu ve středu O2 Arény přímo uprostřed diváků. Trio DaMiChi rozpumpovalo 17.000 lidíV závěru tohoto bloku písní byl Michal David pokropen efektním ohňostrojem tisíců padajících hvězdiček.

K další směsi, tentokrát italských hitů si David přizval už opět na velké jeviště skupinu Damichi a během chvilky dokázali společně opět roztleskat a roztančit všechny diváky pod pódiem. Při závěrečné děkovačce tohoto bloku, přizval Leoš Mareš na jeviště i zpěváka Drupiho, který si koncert Michala Davida také nemohl nechat ujít a přijel na něj do Prahy.

Michal David jako sólista - Elton John by záviděl :-)David diváky překvapil i svou jazzovou kreací, neboť sám začínal jako jazzový muzikant. Na baskytaru ho doprovodil světově uznávaný Pavel Jakub Ryba, se kterým David příležitostně vystupuje v projektu „The Fish Men“.

Závěrečný blok koncertu patřil našim mega star, které David osobně doprovodil na klavír ve skladbách, které pro ně v průběhu let složil. Na pódiu se tak vystřídali Hana ZagorMichal David a Karel Gott si spolu zazpívali krásný duet o stárnutíová s písní „Za každou chvíli s tebou platím“, kterou zazpívala i ve znakové řeči, Helena Vondráčková s hitem „Dlouhá noc“, Lucie Bílá a Mistr Karel Gott s písní „Co sudičky přály nám“.

Karel Gott i Michal David mají shodné datum narození – 14. července, a tak finále patřilo už jen jim dvěma. Oslavenec si s Mistrem zazpíval skladbu „To stárnutí zrádné“, kterou mu věnoval loni k jeho sedmdesátým narozeninám. Optimismem nabitá píseň seZaznělo zde i mnoho muzikálových melodií tak stala důstojným zakončením celého koncertu.

K závěrečné děkovačce nastoupili všichni účinkující a potlesk nebral konce. David poděkoval kolegům a přátelům, kteří mu k narozeninám připravili úžasný dárek – večeři s Eltonem Johnem na jeho sídle. K dalšímu přídavku se šťastný a spokojený Michal David nenechal dlouho přemlouvat a přidal další blok svých hitů za doprovodu roztleskané a roztančené O2 Arény. Po skončení koncHelena Vondráčková znovu prožila ''Dlouhou noc''ertu návštěvníky ještě čekala diskotéka Martina Hájka.

Narozeninovou show Michala Davida natáčela TV Nova šesti kamerami a na záznam koncertu se můžete podívat 26. června. Do vánoc by se mělo na trhu objevit i DVD s celým koncertem.

Michal David ve finále své oslavyHitmaker Michal David oslavil své padesátiny 17. června 2010 před vyprodanou O2 Arénou. Pogratulovat a zazpívat k narozeninám mu přišli kolegové Karel Gott, Helena Vondráčková, Lucie Bílá, Daniel Hůlka, Petr Kolář, Ilona Csáková, Leona Machálková, Monika Absolonová, Marián Vojtko, Josef Vojtek, Bouhouš Josef, Bohuš Matuš, Petra Janů a řada dalších umělců. Show moderoval Leoš Mareš, záznam pořídila TV Nova.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.